TCMB’den dijital Türk Lirası için yeni model: Banka hesabı gerekmiyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Dijital Türk Lirası Analiziyle Yenilikçi Bir Adım Atıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Dijital Türk Lirası: Fayda ve Fırsatlar” başlıklı analizinde, dijital Türk lirası hesapları için banka hesabı gerektirmeyen bir model tasarımını öne çıkardı. Analize göre, dijital Türk lirası ile yapılan ödeme ve transfer işlemlerinde finansal aracı kurumlardan bağımsız bir yapı hedefleniyor.

BANKA HESABINA GEREK KALMAYACAK

TCMB’nin “Merkezin Güncesi” blog sayfasında yayımlanan analize göre, dijital Türk lirası finansal kapsayıcılığı artıracak, ödeme sistemlerine yenilikçi çözümler getirecek ve bölünmüşlüğü azaltacak. Ayrıca, dijital para geleneksel banka hesaplarına ihtiyaç duymadan tüm vatandaşlar için erişilebilir bir ödeme aracı olacak.

DİJİTAL TÜRK LİRASI PROJESİNİN GELİŞİMİ

Dijital Türk lirasının, 2020’de başlatılan kavram ispatı çalışmalarının ardından, 2023’te pilot testlere doğru önemli adımlar attığı belirtiliyor. Proje, dijital parayı mevcut ödeme sistemlerine entegre ederek, bankacılık sistemine erişimi artırmayı ve kullanıcılara yeni ödeme çözümleri sunmayı hedefliyor.

FİNANSAL TEKNOLOJİLER VE AKILLI ÖDEMELER

Ayrıca, dijital Türk lirasının finansal teknoloji ekosisteminde önemli bir fırsat sunacağı, özellikle akıllı ödemeler gibi yenilikçi alanlara olanak tanıyacağı belirtiliyor. Analize göre, dijital paranın etrafında inşa edilecek platformlarla finansal inovasyonu desteklemek ve dijital paranın gelecekteki gelişimine yönelik dinamik bir yaklaşım benimsemek gerekiyor.

Related Posts

Çin’in çalışma şekli Toyota’yı şaşırttı! BYD’nin yöntemlerine hayran kaldılar

Satılan araç sayısı bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota bile ciddi şekilde sarsılmış durumda. Şirket, BYD, Xpeng, Zeekr ve Chery gibi markaların kıyasıya bir üstünlük mücadelesi verdiği Çin’in acımasızca rekabetçi elektrikli …

Ticaret Bakanı Ömer Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi: 39 somut eylem Türkiye Yüzyılı hedeflerine yaklaştıracak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi. Bolat yaptığı açıklamada “Yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi, özel sektör dinamizminin desteklenmesi, uzun vadeli istihdam fırsatlarının güçlendirilmesi ve ihracat kapasitemizin artırılması, güçlü Türkiye’nin güçlü yarınları için öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Rekabet Kurumu’ndan Google’a ceza: 6 ay süre verildi!

Google’a yönelik alınan önceki kararlara rağmen, rekabet ihlali tespit edildi. Rekabet Kurumu, uygulamanın devam ettiği süre boyunca para cezası verdiğini açıkladı.

Bütçe açığına karşı 37 taşınmaz özelleştirilecek

Bütçe açığına karşı 37 taşınmaz özelleştirilecek

‘Türkiye yatırım için çok cazip’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …