OpenAI, Çinli DeepSeek’in geliştirilmesinde ChatGPT’nin kullanıldığını iddia etti

OpenAI, ChatGPT Kullanarak DeepSeek’in Chatbotunu Geliştirdi

Yapay zekâ şirketi OpenAI, Çinli rakibi DeepSeek’in chatbotunu geliştirmek için ChatGPT’nin yapay zekâ modelini kullandığına dair kanıtlar bulunduğunu iddia etti.

Bloomberg’in konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Microsoft’un güvenlik ekibi, DeepSeek ile bağlantılı olduğundan şüphelenilen kişilerin OpenAI’ın uygulama programlama arayüzü (API) aracılığıyla önemli miktarda veri elde ettiğini tespit etti.

Lisanslı geliştiricilerin kullanımına açık olan bu API, OpenAI’ın yapay zekâ modellerini kendi uygulamalarına entegre etmelerine ve bunları geliştirmelerine olanak tanıyor.

Microsoft, OpenAI’nin hizmet şartlarını ihlal edebilecek ya da veri erişim kısıtlamalarını aşmaya yönelik bir ihlal hakkında şirketi bilgilendirdi.

OpenAI ise Financial Times’a yaptığı açıklamada, DeepSeek’in ChatGPT’yi kullandığından şüphelenilen bazı kanıtlara ulaşıldığını doğruladı.

DeepSeek nedir?

Çin’de High-Flyer Capital Management fonunun desteklediği DeepSeek, diğer yapay zekâ şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i, 20 Ocak’ta piyasaya sürmüştü.

Dünya çapında kısa sürede yoğun şekilde kullanılmaya başlanan yapay zekâ modeli, uygulama mağazalarında ABD merkezli ChatGPT’yi de geride bırakarak, en fazla indirilen yapay zekâ uygulaması olmuştu.

Çinli şirketin düşük maliyetli bir yapay zekâ modeli çıkarması, başta ABD olmak üzere Batılı şirketlerin sektördeki hakimiyetine ve bu alanda yaptığı büyük harcamalara ilişkin şüpheleri artırırken, küresel piyasalarda teknoloji hisseleri öncülüğünde satış baskısına yol açmıştı. (AA)

Günün Öne Çıkan Haberleri…

TIKLAYIN – İmamoğlu, CHP’nin ön seçim kararını destekledi: Demokratik devrim! Tek yol erken seçim!

TIKLAYIN – ABD’de uçakla helikopter çarpıştı, 18 kişinin cesedine ulaşıldı

TIKLAYIN – Yüzlerce suç duyurusu sonuçsuz kaldı; eski AKP’li vekil Zehra Taşkesenlioğlu’nun ifadesi alınmadan dosya kapatıldı

TIKLAYIN – Otel çalışanları patronu yalanladı: “Gece güvenlik yoktu; yangın alarmı, müşteriler odalarda sigara içtiği için kapalıydı”

TIKLAYIN – UEFA Avrupa Ligi’nde “Türk derbisi” olabilir; işte Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin tur ihtimalleri

Related Posts

Otomotiv devinin 250 bin aracı geri çağırıldı. Ölümcül hata yapmışlar

ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), Chrysler’in ana şirketi Stellantis’in 250 bin 651 aracı, yan perde hava yastıklarındaki montaj hatası nedeniyle geri çağırdığını açıkladı. 2022-2025 model bazı Chrysler Pacifica ve Voyager …

Güneş gözlüğünde camın rengi önemli: Hangisi daha iyi?

Güneş gözlüğü seçerken çoğu insan stilini ön planda tutar, ancak planladığınız aktivitelere göre camın rengi ve kararması çok daha önemli. Renkli camlar eğlenceli görünebilir, ancak aynı zamanda işlevsel bir amaca hizmet ederler. Doğru seçimle, ışık yansımasını ve parlaklığı azaltabilir, aynı zamanda renk algısını ve netliği artırabilirsiniz; hem de hava koşullarına göre.

Apple, o uygulama yüzünden mahkemelik oldu!

Apple kullanıcıları telefon veya tabletlerine uygulama indirebilmek için app Store‘dan yararlanıyor. App Store’da yer alan bir sahte kripto uygulaması kullanıcılar da tedirginlik yarattı ABD’de açılan toplu davada Apple’ın kullanıcı güvenliğine zarar …

Microsoft o soruna jet hızında çözüm üretti!

Windows 11’e bu yeni özelliğin gelmesiyle birlikte mevcut sistemde çalışır halde bulunan enerji tasarruf modunun manuel olarak kullanılmasının haricinde otomatik olarak devreye girmesi sağlanacak. Bu sayede söz konusu teknolojide daha akıllı ve esnek …

Gecenin sırlarını çözen bilim! Karanlıkta görme yenilikleri

Geceyi gündüze çeviren karanlıkta görme teknolojileri, bilim dünyasında heyecan oluşturdu. Gelişmiş sensörler, yapay zeka ve biyoteknoloji alanındaki son yenilikler, insanlığın karanlıkta algılama yeteneğini yeniden tanımladı. Güvenlikten tıbbi …

Ay hayali! Güney Kutbu’nda bilim ve güç savaşı

Çin, uzay keşfinde çığır açacak bir projeye imza atmaya hazırlandı. 2035 yılına kadar Ay’ın Güney Kutbu’nda Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) adıyla bir bilimsel üs kurmayı planlayan Pekin, bu hedefle Rusya’nın da desteğiyle iki aşamalı bir …