Yeni bir bilgisayar satın alırken işlem hızı çok önemlidir. Hız, oyun oynama, video düzenleme veya başka kullanımlar için çok önemlidir. Bilgisayar toplarken ya da hazır sistem alırken CPU, GPU, APU gibi terimlerle karşılaşmanız olasıdır. Bunlar arasında çok sık kullanılmadığından bilmediğiniz tek terim APU olabilir. APU’lar güç açısından verimli ve uygun maliyetlidir; bu yüzden özellikle bütçe dostu veya uygun fiyatlı oyun laptopu ararken denk gelebilirsiniz. Peki, APU sistem nedir? APU sistem alınır mı, toplamak mantıklı mıdır? Bu rehber yazıda özellikle ucuz oyun bilgisayarı almayı düşünenlerin ilgisini çeken APU sistem hakkında tüm merak edilenleri bulabilirsiniz.
APU nedir ❓
APU sistem nedir ?
Bazı popüler APU markaları arasında AMD’nin Ryzen serisi ve entegre grafikli Intel Core serisi bulunur. Popüler CPU markaları arasında Intel Core i7 ve i9 serisi, AMD Ryzen serisi ve sunucu uygulamalarına yönelik Intel Xeon işlemleri bulunur. Aynı sistemde hem APU hem de ayrı bir ekran kartı kullanabilirsiniz. Bu, bazı uygulamalarda gelişmiş grafik performansı sağlayabilir. Ancak, tüm APU’lar çift ekran kartını desteklemez.
APU sistem nerede kullanılır ?
Oyun için APU sistem toplamak mantıklı mıdır ?
Çoğu durumda APU’yu yükseltmek CPU’yu yükseltmekten daha zordur. GPU çipe entegre olduğundan kolaylıkla değiştirilemez veya yükseltilemez. Ancak bazı APU’lar entegre GPU ile birlikte kullanılabilen ayrı bir grafik kartının eklenmesine izin verir.
APU’yu overclock yapabilirsiniz ancak çipin aşırı ısınmamasına dikkat etmelisiniz. Hız aşırtma, çipin performansını artırabilir ama aynı zamanda güç tüketimini ve ısı çıkışını da artırır. APU’nuzda hız aşırtma yapmayı seçerseniz, yeterli soğutmaya sahip olduğunuzdan emin olun ve hasarın önüne geçmek için çipin sıcaklığını takip edin.
Bu rehber yazıda özellikle uygun fiyata oyun bilgisayarı toplayanların veya hazır sistem PC almayı düşünenlerin sıkça sorduğu “APU sistem nedir, alınır mı?” sorusunu yanıtladık.