Otomobil satışlarında aslan payı elektrikli ve hibrit modellerde

Türkiye’de Elektrikli ve Hibrit Otomobillerin Pazar Payı Arttı

Türkiye’de bu yılın ilk 5 ayında elektrikli ve hibrit otomobiller toplam otomobil satışlarının yüzde 42,9’unu oluşturarak pazarın önemli bir kısmını elinde tuttu. Toplam satışlar 169 bin 246’ya ulaştı.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, otomobil satışları ocak-mayıs döneminde bir önceki yıla göre yüzde 5,1 artarak 394 bin 327’ye yükseldi. Hafif ticari araç satışları ise yüzde 1,7 azalarak 95 bin 39’a geriledi.

Yılın ilk 5 ayında Türkiye’de 189 bin 676 benzinli, 109 bin 398 hibrit, 32 bin 960 dizel ve 2 bin 445 otogazlı otomobil satışı gerçekleşti. Sadece elektrikle çalışan tam elektrikli otomobillerin satışları ise 59 bin 92’yi buldu.

Ayrıca, benzinli bir jeneratörün bataryayı şarj ettiği ve sürüşün elektrik motoruyla sağlandığı “uzatılmış menzil” sistemine sahip araçlar da elektrikli otomobiller kapsamında değerlendirilerek toplam satışlara dahil edildi.

Dizel ve Otogazlı Otomobillerde Düşüş Gözlendi

Yılın ilk 5 ayında benzinli otomobil satışları yüzde 23,5, dizel otomobillerde yüzde 16,2 ve otogazlı otomobillerde yüzde 12,1 azaldı. Hibrit otomobil satışları ise yüzde 102,3, tam elektrikli otomobillerin satışları ise yüzde 114,1 arttı.

Dizel otomobil satışlarındaki azalışın sebebi, global üreticilerin dizel araç üretimini durdurma kararlarından kaynaklanırken, hibrit ve elektrikli otomobillerin tercih edilirliği artmış durumda.

Tam Elektrikli Otomobillerin Pazar Payı Artış Gösterdi

Benzinli otomobillerin pazar payı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66,1’den yüzde 48,1’e gerilerken, tam elektrikli otomobillerin payı yüzde 15’e yükseldi. Hibrit otomobillerin pazar payı ise yüzde 27,7’ye çıktı.

Elektrikli ve hibrit araçların toplam pazardaki payı yüzde 42,9’u oluştururken, satılan her 10 otomobilden 4’ü elektrikli veya hibrit araçlar arasından seçildi.

Aynı dönemde plug-in hibrit araçlar da dikkat çekti. 20 bin 812 satış adediyle toplam hibrit otomobil satışlarının yüzde 5,3’ünü oluşturdu ve bir önceki yıla göre yüzde 1402,7 artış gösterdi.

Mayıs ayında ise toplam 16 bin 802 tam elektrikli otomobil satışı gerçekleşti. Bu satışlarla tam elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 19,7 olarak belirlendi.

Related Posts

Küresel piyasalar pozitif seyrediyor (4 Haziran 2025)

Küresel piyasalarda, ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşının yumuşayabileceğine yönelik beklenti ve makroekonomik verilerden alınan sinyaller risk iştahını artırırken, ABD’de bugün açıklanacak ADP istihdam raporu başta olmak üzere yoğun veri gündemi …

Trump yeni tarifeyi imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, çelik ve alüminyum ithalatındaki gümrük vergisini yüzde 25’ten 50’ye yükselten kararı imzaladı. Ulusal güvenlik gerekçesiyle alınan karar 4 Haziran’da yürürlüğe girecek.

Dünya dertsiz olur mu?

Yeryüzünde hiçbir sıkıntısı olmadan yaşayan tek bir insan yok! Hayat böyle bir şey değil çünkü, nimetlerle külfetler kol kola geziyor hayatın içinde. İnsan olmayı öğrenebilmemiz için böyle olması gerekiyor. Ham kalmayıp pişmemiz için… Burada mesele işin sıkıntılı, dertli taraflarıyla başa çıkabilecek bir halet-i ruhiyeye sahip olmakta… Bunun için hayatın gerçek yüzüyle yüzleşmek gerekiyor ama bu cesareti gösterecek durumda değiliz artık çoğumuz. Tozpembe bir dünya için bir mutluluk tarifi yaptılar

Bakan Kacır: “KOBİ’lerimizin rekabetçiliğine önemli katkılar sağlayacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, yaratıcı endüstrilere nitelikli insan kazandıracak ve imalat sanayisinin dijital dönüşümüne katkı verecek toplam 13,9 milyon avro bütçeli iki merkezi ODTÜ’de devreye aldıklarını bildirdi.

İş dünyası yeni teşvik sistemini değerlendirdi

Sanayiciler ve girişimciler, yatırım ve üretim odaklı yeni teşvik sisteminin Türkiye’nin kalkınma hedeflerine katkı sağlayacağını ve yüksek teknolojili dönüşümü hızlandıracağını belirtti.

Liste açıklandı: İl il kurban fiyatları duyuruldu!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi kurbanlık fiyatları ve satış sürecine dair önemli açıklamalarda bulundu. Bayramın hem kültürel hem de ekonomik açıdan büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Bayraktar, fiyatların illere göre değiştiğine ve talebe bağlı olarak dalgalanabileceğine dikkat çekti.