AYM kararı iptal etti: Engelli araçlarında ÖTV muafiyetinde değişiklik

Engellilik Oranı %90’ın Altındaki Bireyler için ÖTV Muafiyeti Kararı İptal Edildi

Anayasa Mahkemesi (AYM), engellilik oranı %90’ın altında olan bireylerin yalnızca aracı kendileri kullanmaları halinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetinden yararlanabilmelerini öngören düzenlemeyi Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Karar, dokuz ay sonra yürürlüğe girecek.

Yüzde 90 Altındaki Engelliler İçin Yeni Dönem Başlıyor

Engelli bireylerin ÖTV istisnasından yararlanmasına ilişkin yıllardır tartışılan düzenleme, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. AYM, 22 Nisan 2025 tarihli kararında, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 7. maddesindeki mevcut uygulamanın, Anayasa’nın sosyal devlet ve eşitlik ilkelerine aykırı olduğuna hükmetti.

Karar 9 Ay Sonra Yürürlüğe Girecek

Yüksek Mahkeme, iptal kararının Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verdi. Bu süre içerisinde kanun koyucunun yeni bir düzenleme yapması bekleniyor.

Neyi Düzenliyordu?

Mevcut yasal düzenlemeye göre, engellilik oranı %90’ın altında olan bireyler, yalnızca aracı bizzat kullanabileceklerini sağlık kurulu raporuyla belgelemeleri durumunda ÖTV muafiyetinden faydalanabiliyordu. Aracı bir yakını veya refakatçisi kullanacaksa, bu kişiler ÖTV istisnasından yararlanamıyordu.

Eşitlik ve Sosyal Devlet İlkesi Vurgusu

Kararda, sürücü belgesi alma imkânı bulunmayan ya da kullanamayacak durumda olan bireylerin bu muafiyetten dışlanmasının, nesnel ve makul bir gerekçeye dayanmadığı vurgulandı. Bu durumun farklı muameleye ve dolayısıyla eşitlik ilkesine aykırı olduğu belirtildi.

“Engelli bireyler arasında araç kullanabilenler lehine tanınan muafiyet, kullanamayanlar için ayrımcılık oluşturuyor. Bu da sosyal devlet ilkesine aykırılık teşkil ediyor.”

Engelli Haklarında Dönüm Noktası

Karar, engelli hakları alanında önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte, engellilik oranı %90’ın altında olan bireylerin aracı bizzat kullanmaları gerekmeksizin, farklı şekillerde de ÖTV muafiyetinden faydalanabilmeleri mümkün olacak.

Yeni Düzenleme Bekleniyor

Uzmanlar, dokuz aylık sürede TBMM’nin yeni ve daha kapsayıcı bir düzenlemeye gitmesini bekliyor. Yeni düzenlemenin, hem AYM kararının gerekçelerini hem de sosyal devlet ilkesi çerçevesinde engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak çözümleri içermesi gerektiği vurgulanıyor.

Related Posts

Euro rekor kırdı, altın yükselişe geçti!

Alım-satım yapacakların ve yatırımcıların gözü piyasalarda. Altında son günlerin en büyük yükselişi gerçekleşirken, döviz kurunda euro ralli yaptı. Gün bitimine doğru yükselişe geçen kur ve altında güncel tablo şöyle: Dolar yüzde 0,08 ile 39,8427 TL …

Bakanlıklar kararı aldı! 25 farklı kanser türünde kullanılan 5 ilaç için flaş gelişme

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre; kanser hastalığında yeni nesil tedavi yaklaşımlarından biri; immünoterapi. Halk arasında akıllı kemoterapi ilacı olarak bilinen ilaçlar, kişinin kendi bağışıklık sistemini kullanarak kanser hastalığını …

Osmaniye’de 89 köy deprem konutunun anahtarları teslim edildi

Osmaniye Bahçe Köyü’nde yapımı tamamlanan 89 köy deprem konutunun anahtarları daha hak sahiplerine teslim edildi.

Yenilendi Antalya’yı uçuracak!

Golf turnuvalarıyla adını tüm dünyaya duyuran Belek’in ilk uluslararası zincir oteli Kempinski Hotel The Dome Genel Müdürü Sharma, “Türkiye’nin mücevheri Antalya gelecekte çok daha fazla parlayacak” dedi.

Trump, TikTok için alıcı belirledi

ABD Başkanı Donald Trump, Çinli şirket ByteDance sahibi olduğu sosyal medya uygulaması TikTok’un ABD operasyonları için bir alıcı belirlediğini söyledi ancak teklif sahibinin adını vermedi.

Ticaret Bakanı Bolat: İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte

Bolat, “İhracatımız büyük sınamalara rağmen artarak yoluna devam etmekte. Yılın ilk 6 ayının 5’inde geçen yılın aynı aylarından daha fazla mal ihracatı sağlamış durumdayız. Hizmet ihracatında da ilk 4 ay itibarıyla yükselişimize devam etmekte.” dedi.