Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Galatasaray Lisesi Öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, Fenolftalein İle Mücadele Ediyor

Galatasaray Lisesi öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, 2018 yılında insan sağlığını tehdit eden ve çeşitli rahatsızlıklara sebep olan fenolftalein maddesini inceleyerek önemli bir çalışmaya imza attı. Bu madde, atık sulara karışarak sonrasında içme ve kullanma sularını kirletiyor ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bengisu’nun suya karışmış fenolftalein miktarını kolayca tespit edebilen çalışması, 48 ülkeden 650 bilim insanı ve 300 lise öğrencisinin katıldığı “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamındaki yarışmada altın madalya kazandı.

3 Aşamayı Geçerek Finale Kaldı

Önümüzdeki eğitim öğretim yılında 11. sınıfa geçecek olan Bengisu, yaptığı çalışmayı ve elde ettiği başarıyı anlattı. Tek Türk katılımcı olarak yer aldığı yarışmada, projelerini özetleyen metinle ilk aşamayı geçti. Ardından projelerini İngilizce sunmaları istendi ve bu aşamada 500’e yakın proje arasından seçilenler bir sonraki aşamaya geçti. Bangkok’ta düzenlenen finalde 98 projenin arasında yer alan Bengisu, suyun fotoğrafını çekerek içindeki fenolftalein miktarını tespit edebilen yöntemi jüriye sundu.

İçme Suyuna Karışan Tehlikeli Madde: Fenolftalein

Fenolftalein, insan sağlığına zarar veren bir madde olmasına rağmen halen birçok alanda kullanılmaya devam ediyor. Kanserojen olduğu tespit edilen bu madde, atık sulardan içme sularına karışarak insan sağlığını tehdit ediyor. Bengisu’nun geliştirdiği yöntem, fenolftaleini akıllı telefonlar aracılığıyla tespit etmeyi mümkün kılıyor. Bu sayede suyun temizliği kolayca kontrol edilebiliyor.

Fenolftaleini Kolayca Tespit Etmek

Bengisu, fenolftaleini su numunelerinden ayırmak yerine tespit etmeye odaklanarak çalıştı. Numunelerin ışık geçirgenliğini ölçerek, RGB değerlerine bakarak fenolftalein miktarını belirledi. Geliştirdiği yöntem, cep telefonları aracılığıyla uygulanabilir nitelikte ve suyun içindeki zararlı maddenin miktarını doğru bir şekilde ölçebiliyor.

Hedef: Nobel Ödülü Kazanmak

Bengisu, fenolftalein üzerine yaptığı çalışmalarla sadece uluslararası alanda başarı elde etmekle kalmadı, aynı zamanda gelecekte vücuttaki dopamin seviyesini tespit etmeyi hedefleyen bir sistem üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalarıyla adını duyurmayı hedefleyen Bengisu, Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. MacMillan ile yaptığı görüşmede, organik kimya alanında çalışmalar yapmayı ve Princeton Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdürmeyi planlıyor.

Related Posts

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

İKLİM KANUNU MADDELERİ RESMİ GAZETE’DE (9 Temmuz 2025) | İklim Kanunu nedir, yürürlüğe girdi mi, yasalaştı mı? 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi nedir, içeriği nelerdir? İşte Türkiye’nin ilk İklim Kanunu içeriği!

İklim kanunu maddeleri ve içeriği, gündemde öne çıkan konu başlıkları arasında yer alıyor. Temel amacı 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Büyüme olan Türkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunla, “Adil geçiş”, “Birincil piyasa”, “Denkleştirme”, “Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)”, “Gömülü sera gazı emisyonları” ile “Gönüllü karbon piyasaları”, “İklim adaleti” gibi tanımlar yer alıyor. Yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan Kanun, iklim değişikliği ile mücadelede esas olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini, planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, izin ve denetim ile bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esaslarını kapsıyor. Buna göre ithal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek. Peki, iklim kanunu nedir, maddeler

SON DEPREMLER LİSTESİ 5 TEMMUZ AFAD VE KANDİLLİ: Marmara ve Ege’de korkutan depremler! Deprem mi oldu? Son deprem nerede oldu, kaç büyüklüğünde? İşte bugünkü son depremler listesi!

Son depremler AFAD ve Kandilli 5 Temmuz Cumartesi günü listesi bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Son olarak kaydedilen verilere göre saat 14.24’te Silivri’ye 24,69 kilometre uzaklıkta ve 8,85 kilometre derinlikte 3.8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Ardından gece saat 18.06’da Çanakkale açıklarında 3.9 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 5 Temmuz Cumartesi son depremler listesi…

Rektör Gürel köy okulunda öğretmeniyle buluştu

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel (56), ilkokul öğretmeni İsmail Aras (96) ile eğitim gördüğü okulda buluştu. Gürel hem çocukluğunun geçtiği sınıfı gezdi hem de öğretmeninin elini öptü.

ÖSYM’den TOEFL ve IELTS standartlarında dil sınavı: e-TEP

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve TOEFL, IELTS ve PTE standartlarında olması hedeflenen Electronic-Test of English Proficiency (e-TEP) uygulamasını 19 Temmuz’da gerçekleştirmeyi planlıyor.