AB’den ABD’ye ‘misilleme’ sinyali: Ticarete yönelik haksız engellere sert tepki verilecek

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ABD Başkanı Donald Trump’ın dün imzaladığı ve ülkelere mütekabiliyet esasına dayalı gümrük vergileri uygulama planını içeren karar hakkında açıklama yayımladı. Açıklamada, ABD’nin diğer ülkelere mütekabiliyet esasına dayalı gümrük vergileri uygulaması halinde buna derhal karşılık verileceği belirtildi.

AA’nın aktardığına göre, açıklamada, AB’nin Trump’ın önerdiği karşılıklı tarifeler içeren ticaret politikasını yanlış yönde atılmış bir adım olarak gördüğü kaydedildi.

‘ABD, KENDİ VATANDAŞLARINA VERGİ KOYUYOR’

AB’nin dünyadaki en düşük tarifelerden bazılarını uyguladığı ve ABD’nin ihracatına yönelik tarifeleri artırmak için gerekçe görmediğine vurgu yapılan açıklamada, “Tarifeler, vergilerdir. ABD, tarifeler uygulayarak kendi vatandaşlarına vergi koyuyor, işletmeler için maliyetleri artırıyor, büyümeyi engelliyor ve enflasyonu körüklüyor. Tarifeler, ekonomik belirsizliği artırıyor ve küresel piyasaların verimliliğini ve bütünleşmesini bozuyor” denildi. Açıklamada, dünya ticaretinin öngörülebilir ve şeffaf kurallarla birlikte düşük tarifelerle canlandığı anımsatılarak, ABD’nin son dönemde buna zarar verdiğine dikkat çekildi.

“AB, serbest ve adil ticarete yönelik haksız engellere karşı derhal ve sert tepki verecektir” ifadesinin yer aldığı AB Komisyonu açıklamasında, Avrupa’daki işletmelerin, çalışanların ve tüketicilerin haksız tarife önlemlerinden korunacağının altı çizildi.​​​​​​​

TRUMP: AB, ABD’Lİ ŞİRKETLERE ÇOK SERT DAVRANIYOR

ABD Başkanı Donald Trump, dün ülkelere mütekabiliyet esasına dayalı gümrük vergileri uygulama planına ilişkin bir başkanlık kararını imzaladı. Donald Trump, ABD’nin ticari ilişkilerinde karşılıklı olmayan düzenlemelere karşı kapsamlı bir planın geliştirilmesi talimatının verildiği kararı imzalamasının ardından açıklamada bulundu. Ticarette adaleti sağlamak amacıyla karşılıklı tarife uygulamaya karar verdiğini belirten Trump, “Ülkeler ABD’ye ne uygularsa onu uygulayacağız” dedi. Trump, KDV sistemini kullanan ülkeleri ele alacaklarını dile getirerek, bu sistemin tarifeden çok daha ‘cezalandırıcı’ olduğunu savundu.

ABD Başkanı Trump, “KDV, bir tarife olarak değerlendirilecek” ifadelerini kullandı. Ülkeler tarafından sağlanan sübvansiyonlara da bakılacağını belirten Trump, parasal olmayan tarifeler için de düzenlemeler yapılacağını söyledi. Trump, tarifelerle ilgili şirketlerin üst yöneticileriyle görüşüp görüşmediğine yönelik soru üzerine, birçoğunun bundan memnun olduğunu ve ABD’yi yeniden müreffeh yapacağını söylediğini aktardı.

Karşılıklı tarife olarak Avrupa Birliği’ne (AB) uyguladıkları KDV’ye benzer veya aynı oranda tarife düşündüklerini ifade eden Trump, AB’nin ayrıca ABD’li şirketlere çok sert davrandığını öne sürdü. Trump, AB’nin Apple, Google ve Facebook gibi birçok Amerikan şirketine dava açtığını ve cezalara çarptırdığını anımsatarak, “Hepimiz Avrupa’yı, Avrupa’daki ülkeleri seviyoruz, ancak AB ticaret konusunda çok acımasız” dedi.

Herhangi bir muafiyet olup olmayacağına yönelik soruya cevaben Trump, karşılıklı tarifelerin herkes için geçerli olduğunu ve böyle yapmanın daha basit bir yol olduğunu anlattı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Otomobil elektrik direğine çarptı: 2 ölü,1 yaralı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde elektrik direğine çarpan otomobilin sürücüsü Ali Şahin (22) ile yanındaki Umut Cırban (19) öldü, Ali Özsan ise yaralandı.

Taliban barış elçisi kesildi: Hindistan ve Pakistan’a diyalog çağrısı

Hindistan’ın Pakistan topraklarında “terör hedefi” olarak tanımladığı bölgelere roket saldırısı düzenlemesi sonrası iki ülke arasında başlayan gerilim sürüyor. Bugün toplanan Pakistan güvenlik komitesi, Hindistan’ın saldırısını savaş eylemi olarak …

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze’de öldürülen gazeteci sayısında keskin bir artış görüyoruz

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Basın Özgürlüğü Günü etkinliğinde başta Gazze olmak üzere çatışma bölgelerinde öldürülen gazeteci sayısında artış görüldüğü vurgulanarak, bu konuda hesap verebilirliğin sağlanması gerektiğine dikkati çekildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres “Çatışma bölgelerinde, özellikle Gazze’de öldürülen gazeteci sayısında keskin bir artış görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Pakistan’dan misilleme açıklaması: Saldırı savaş sebebidir, orduya gerekli yetkiler verildi

Pakistan’da Ulusal Güvenlik Komitesi (UGK) Başbakan Şahbaz Şerif liderliğinde toplandı. Pakistan devlet televizyonunun aktardığına göre komite toplantısı sonrası yapılan açıklamada Pakistan’ın Hindistan tarafından gerçekleştirilen saldırı sonrası …

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’ın saldırısını kınadı

Türkiye, Hindistan’ın Pakistan’a yönelik son hava saldırısının savaş riski yarattığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, sivilleri hedef alan bu tür eylemleri kınarken taraflara itidal ve diyalog çağrısında bulundu.

Venezuelalı 5 muhalif siyasetçi Arjantin’e sığındı

Venezuela’da, Arjantin’in Karakas Büyükelçiliği’nde yaklaşık bir yıldır siyasi sığınma talebiyle bulunan beş muhalif, hükümetle yapılan üst düzey görüşmelerin ardından ülkeden ayrıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir