Bakan Kurum: Eğirdir Gölü nefes almaya başladı

Isparta’daki Eğirdir Gölü Hassas Alan İlan Edildi

Isparta’daki Eğirdir Gölü ve çevresi, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kesin korunacak hassas alan ilan edildi. 5 Ocak 2021’de alınan kararla birlikte göl, nitelikli doğal koruma alanı ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak belirlendi. Göl geçen yıl yaşadığı kuraklık nedeniyle çekilme, alg patlaması ve sucul bitki istilası gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştı.

9 Maddelik Eylem Planı Uygulanıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla harekete geçen ilgili kurumlar, Eğirdir Gölü için 9 maddelik bir eylem planı oluşturdu. TVK Genel Müdürlüğü önderliğinde yürütülen çalışmalar sonucunda göldeki sucul bitkilerin seyreltilmesi, dibe biriken sediment ve biyokütlenin temizlenmesi için tedbirler belirlendi. Bakan Kurum, bu çalışmalar doğrultusunda hazırlanan eylem planını kamuoyuna duyurdu ve 8 adımın tamamlandığını belirtti.

Bakan Kurum: Göl Can Su Kalmaya Devam Edecek

Bakan Murat Kurum, Eğirdir Gölü’nün temizlenmesi sürecinde kaydedilen ilerlemeleri sosyal medya hesabından paylaştı. Göldeki kirliliğe karşı yürütülen eylem planının olumlu sonuçlar verdiğini vurgulayan Bakan Kurum, göl yüzeyinin temizlendiğini ve şimdi dip çamuru temizliğine başlanacağını açıkladı. Eğirdir Gölü’nün can suyu olmaya devam edileceğini belirtti.

Sucul Bitki Temizliği Göle Nefes Aldırdı

Hassas alan statüsüne sahip Eğirdir Gölü’nde yapılan ekosistem değerlendirmesi raporlarına göre su yüzeyi ve göl içi temizliği titizlikle gerçekleştirildi. Özellikle hassas bölgelerde çalışmaları yürütmek üzere özel ekipmanlı dalgıçlar görevlendirildi. Gölde toplanan bitki numuneleri analiz edilmek üzere uzman bilim insanlarına gönderildi.

Dip Çamuru Temizliği Planının Önemi

Eğirdir Gölü, endemik türlerin yanı sıra kuşlar ve diğer canlıların yaşam alanı olması nedeniyle son derece önemli bir sulak alandır. Gölün korunması için gereken son adım dip çamuru temizliğidir. Fizibilite raporları doğrultusunda Hoyran Boğazı ve Eğirdir İlçesi kıyıları olmak üzere iki ayrı alanda dip çamuru temizliği yapılacaktır.

Eğirdir Gölü’nün ekosisteminin korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına yürütülen çalışmalar uluslararası standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Eylem planının bir parçası olan dip çamuru temizliği, planın ana hedeflerinin başarıyla gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.

Related Posts

Tarıma yön verecek üç bin strateji

Tarım ve orman sektörünün gelecek 10 yıllarına yön verecek 4. Tarım Orman Şûrası dün başladı. 30 Nisan’da sona erecek şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde açıklanacak.

Bakan Şimşek’in 2 haftalık ajandası dolu: Avrupa’da yatırımcılarla görüşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında Brüksel ve Londra’da kritik temaslarda bulunacak. Türkiye ekonomisinin görünümünü uluslararası yatırımcılara anlatacak olan Şimşek, yabancı sermaye akışını artırmayı ve Türkiye’ye duyulan güveni güçlendirmeyi hedefliyor.

Haizne Bakanı Bessent: İlk ticaret anlaşmalarından biri Hindistan ile olacak

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD’nin birçok önemli ticaret ortağının ABD tarifelerini önlemek için ‘çok iyi’ tekliflerde bulunduğunu ve imzalanacak ilk anlaşmalardan birinin Hindistan ile olabileceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Karahan, 6 Mayıs’ta Meclis’te sunum yapacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 6 Mayıs’ta sunum yapacak.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir