Bar saldırısı sonrası dahi oldu! Kazanılmış savant sendromu nedir?

Dahilik doğuştan gelen bir yetenek midir, yoksa sonradan da kazanılabilir mi? Bu soruya yanıt olabilecek ‘yaşanmış’ ve yaşanmakta olan bir hikâye mevcut

Jason Padgett, 13 Eylül 2002 tarihinde arkadaşlarıyla birlikte bir barda vakit geçirirken saldırıya uğradı. Saldırganlardan biri ceketini çalarken, diğer saldırgan arkadan yaklaşarak başına sert bir darbe indirdi.

Bu darbe, Padgett’in hayatını tamamen değiştirdi.

GÖRDÜKLERİNİ ÇİZMEYE BAŞLADI

Saldırı sırasında bilincini kaybeden Padgett’a, hastanede beyin sarsıntısı teşhisi kondu. Ancak, asıl değişim hastaneden taburcu olduktan sonra başladı.

Eski bir yatak satıcısı olan Padgett, zamanla obsesif kompulsif bozukluk (OKB) ve travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) belirtileri göstermeye başladı. Bunun yanı sıra, dünyayı tuhaf bir şekilde, pikseller halinde ve kesik kesik görmeye başladı.

Padgett, gördüklerini tarif edebilmek için çizimler yapmaya başladı. Bir gün, bir alışveriş merkezinde geometrik desenlerden oluşan çizimlerini fark eden bir adam tarafından durduruldu. Bu kişi, ona bir matematik dersi almasını tavsiye etti.

Bu tavsiye, Padgett’in kazandığı olağanüstü yeteneğin farkına varmasını sağladı.

NE TEŞHİS KONDU?

Brain Injury Law‘a göre, kazanılmış savant sendromu, travmatik beyin hasarı sonrası kişinin sanat, matematik veya müzik gibi alanlarda olağanüstü yetenekler geliştirmesi durumudur. Bu durum, savant sendromuna benzer.

De Montfort Üniversitesi’ne göre savant sendromu, otizm tanısı konan bireylerin yaklaşık yüzde 10’unda görülmektedir. Ancak, savant sendromu olan herkes otistik değildir.

Matematik alanındaki yeni yeteneği sayesinde Padgett, Finlandiya’daki Helsinki Aalto Üniversitesi’nde bir dizi beyin taramasına girdi. Araştırmacılar, MR cihazı kullanarak sinirsel aktivitelerini izlerken ona çeşitli sorular yöneltti.

Elde edilen veriler, Padgett’in beyninin çalışma şekli hakkında şaşırtıcı bulgular ortaya koydu.

“BİR UYANIŞ YAŞIYORUM…”

Padgett BBC’ye demecinde, “Beynimde, normalde bilinçli olarak erişemediğimiz bölgelere erişim sağladığımı keşfettiler. Ayrıca görsel korteksim, matematikten sorumlu beyin bölgesiyle birlikte çalışıyordu ki bu da oldukça mantıklı” dedi

“Matematikle ilgili bir uyanış yaşıyorum ve etrafımızda mutlak bir büyü var” diyen Padgett, yaşadığı deneyimleri ve geçirdiği dönüşümü “Struck by Genius” adlı kitabında anlattı.

Saldırganlar hiçbir zaman cezalandırılmamış olsa da Padgett artık hayata çok daha pozitif bakıyor.

Related Posts

Ömrü uzatmak için artık kadavralar devrede: Sağlıkta yeni aşama Antalya’da başladı

İleri yaştaki organlar artık kaderine terk edilmeyecek. Türkiye’de organ bağışı yetersizliği yüzünden her yıl binlerce hasta hayat kurtaran nakil fırsatını kaçırırken, Akdeniz Üniversitesi bu çıkmazı tersine çevirecek kritik bir adım attı.

Medipol’den hastane konforunda evde sağlık hizmeti

Evinizin salonunda hastane kalitesinde bir röntgen çekildiğini hayal edin; bu artık bilim kurgu değil. Medipol Sağlık Grubu, taşınabilir modern cihazlarla donattığı mobil ekiplerini hastanın ayağına götürüyor. Bu yenilikçi hizmet, yatağa bağımlı veya hareket zorluğu çeken hastalar için zorlu hastane sürecini bitiriyor.

SES’ten Sağlık Emekçileri İçin 13 Maddelik Talep!

KESK’e bağlı SES İzmir 2 No’lu Şube Yönetim Kurulu ve üyeleri, Bayraklı Şehir Hastanesi’nde yaptıkları açıklamada toplu sözleşme dönemi öncesinde sağlık emekçilerinin taleplerini 13 madde ile sıraladı. 

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Kalp krizlerinin sabah saatlerinde daha fazla yaşanmasının sebebi işte bu!

Araştırmalar, sabah saatlerinde kalp krizi riskinin %40 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında tek bir neden yok. İşte o sebepler…

Mangal keyfi sağlıktan etmesin! Et yanarsa tüketmeyin, resmen kansere davetiye

Ülkemizde bayram denilince akla ilk gelenin mangal olduğunu söyleyen Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, yanlış pişirilen etlerin kansere davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti.