CANLI | 8. Yargı Paketi’nin üçüncü maddesi de kabul edildi: “Bunlar Mehmet Uçum’ların konuştuğu, Saray’da hazırlanan yasa teklifleri”

T24 Haber Merkezi

İlk üç maddesi kabul edilen 8. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye devam ediyor. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplanan Genel Kurul’da, kanun teklifine eleştiriler sunan TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, “Yargı paketleriyle reform olamaz, bu bir sistem sorunudur. Reform, Anayasa’nın rafa kalktığı, hukuk devletinin olmadığı, demokrasi ve özgürlüklerin çiğnendiği yerde olamaz” dedi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine de eleştiriler getiren Bülbül, “Yasama ve yargı, uygulamalardan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yapmış olduğu yasama kalitesinden başlayarak tam anlamıyla yürütmeye bağlandı. Yürütme Beştepe’ydi, saraydı. Yüzyılın bakanlıkları yerle bir edildi ve Mehmet Uçum’ların konuştuğu, Saray’da hazırlanıp burada komisyonlara sunulan yasa teklifleri gelmeye başladı” diye konuştu.

AKP’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ve Türk Ceza Kanunu’na (TCK) yeni düzenlemeler getiren 43 maddelik 8. Yargı Paketi’nin görüşmeleri TBMM Genel Kurulu’nda devam ediyor. 8. Yargı Paketi olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif, Meclis’in seçimden önce görüşeceği son kanun teklifi olacak.

Emekli bayram ikramiyesinin 3 bin liraya çıkarılacağı düzenlemenin de yer aldığı 8. Yargı Paketi, seçime kadar Genel Kurul’un görüşeceği son kanun teklifi olacak. Görüşmelerin bugün de tamamlanamaması halinde Genel Kurul, 1, 2 ve 3 Mart’ta da çalışacak.

İlk üç maddesi kabul edilen 8. Yargı Paketi’nin diğer maddelerinin görüşüldüğü Genel Kurul, bugün 66ç birleşimiyle Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. 

TIKLAYIN – 8. Yargı Paketi, komisyondan geçti: Yeni düzenlemede neler var?

TIKLAYIN – 8. Yargı Paketi’nin ilk 2 maddesi kabul edildi | Bozdağ: Ben FETÖ ile mücadele eden adamım, onları lağıma attım; Fethullah Gülen terörist başıdır


“Örgüt adına suç işleme” fiili müstakil suç

8. Yargı Paketi olarak bilinen kanun teklifine göre, Adalet Bakanlığı bünyesinde OHAL döneminde geçici bir süreliğine kurulan Tazminat Komisyonu, kalıcı hale getirilecek. Makul sürede yargılanma hakkının ihlali iddialarıyla ilgili manevi tazminat taleplerini de Tazminat Komisyonu karara bağlayacak. Yapılan müracaatlar hakkında 9 ay içinde karar verilecek.

Teklifte, en çarpıcı düzenlemelerden biri Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) eylül ayında iptal ettiği “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” fiiline ilişkin oldu.  İptal kararının gerekçesinde söz konusu fiil için, “Bu durum, örgüt adına suç işleyen kimsenin örgüt üyelerine göre daha ağır cezalarla karşılaşmasına neden olmaktadır” diyen Yüksek Mahkeme, ‘örgüt adına’ kavramının belirsizliğine dikkat çekmişti.

Ancak, yeni düzenlemede, “somut gerekçeler olmalı” denilen AYM kararı dikkate alınmadı. TCK’nın “silahlı örgüt” maddesini düzenleyen 314. maddesine eklenen yeni fıkrayla, bu fiil artık müstakil bir suç sayılacak. ‘Örgüt adına suç işlediği’ iddia edilen kişi, hem işlenen suçtan hem de örgüt adına suç işlediği gerekçesiyle ayrı ayrı cezalandırılacak. Buna göre, ‘örgüt adına suç işlediği’ iddia edilen kişi, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İşlenen suçun niteliğine göre verilecek ceza yarısına kadar indirilebilecek.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU YAZDI – 8. Yargı Paketi’nden, geniş yetkili Tazminat Komisyonu ve yeni HAGB sistemi çıktı: Kaçak sanığa ceza yok

Saadet: 17 milyon emekli ağır şartlar altında geçiniyor

Genel Kurul’da, grup başkanvekilleri yerlerinden söz alarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Saadet Partisi Grup Başkanvekili Bülent Kaya, Türkiye’de 17 milyon emeklinin ağır şartlar altında geçimlerini sağlamaya çalıştığını söyledi. Emeklilerin feryat ettiğini söyleyen Kaya, “Yeri sıcak, koltukları rahat olan makam sahipleri emeklilerin sesini ve feryatlarını duymazlıktan gelmeye devam ediyor.” diye konuştu.

Emeklilere seslenen Kaya, “Size ‘zam mam yok’ diyenlere karşı ‘zam yoksa oy da yok’ derseniz emin olun tıpış tıpış size bu zamları verirler. Yoksa ’emeklilerimiz sıkıntı çekiyormuş, emeklilerimiz sıkıntı altında’ diyerek hiç kimse sizin şartlarınızı düzeltmez. Çünkü kendi koltukları sallanmadığı müddetçe sizin sancılarınıza bihaber kalmaya devam eder.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, kamuda yardımcı hizmet sınıfındaki personelin, genel idare hizmetleri sınıfına geçiş yönünde talepleri olduğunu dile getirdi.

Doktora öğretim üyelerinin de ciddi sıkıntısı bulunduğuna işaret eden Usta, “Doçente, profesöre iş güvencesi var, asistana iş güvencesi var fakat doktora öğretim üyelerine bir iş güvencesi yok. Yaklaşık 40 bin civarında bu şekilde insanımız var. Az önce bahsettiğim, yardımcı hizmetler sınıfında da 150 bin kişi vardı. Yani bu sıkıntıların giderilmesi lazım, doktora öğretim üyelerinin de bu mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Erzincan İliç’teki toprak kayması nedeniyle göçük altında kalan işçilere hala ulaşılamadığını anımsatan Usta, şöyle konuştu:

“Maden bizim, zehir ortamında çalışan ve hayatını kaybeden işçi bizim, fakat parayı kazanan, saraydan ihale alan şirketler. Toprak altında kalan işçi yakınının ifade ettiği gibi bizlere kalan şey ölüm, onlara kalan ise altın oldu. Bu adaletsizliğin, bu yanlışın, bu çarpıklığın, bu usulsüzlüğün mutlak suretle giderilmesi lazım.”

DEM: Çorlu’da adalet yok

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin davanın bugün duruşması olduğunu belirterek, kazada ölenlerin yakınlarının 6 yıldır adalet mücadelesini sürdürdüğünü kaydetti.

Sanık avukatlarının duruşmalarda mağdurlara ve mağdur yakınlarına yönelik kullandığı dilin çok çirkin olduğunu aktaran Koçyiğit, “Ne demişti sanık avukatlarından biri 25 kişi için, 25 yaşamını yitiren kişi için, ’25 kişi telef oldu’ demişti. Kim, ne telef olur? Mal telef olur ama insanlara ‘telef oldu’ diyecek kadar insanlıktan çıkmış bir yapıyla, bir akılla karşı karşıyayız.” dedi.

CHP: Sokağı bu kadar dertli, bu kadar öfkeli görmedim

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın,

Siyasi yaşamı boyunca sokağı bu kadar dertli ve bu kadar öfkeli görmediğini ileri süren Günaydın, “Torununa harçlık verememe bir tarafa, bir ekmek arası dönerin hayaliyle yaşayan, bunu yiyebilse kendini zengin sayabilecek, mutlu sayabilecek milyonlarca emekli var.” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın emeklilere insan onuruna yakışır bir yaşam refahı sağlayamadığını itiraf ettiğini belirten Günaydın, emekliyle çalışanın karşı karşıya getirilmeye çalışıldığını iddia etti.

Emekliye para olmadığının söylendiğini ancak yandaşa rant aktarıldığını savunan Günaydın, “Memleketin emeklisi, çalışanı, genci, kadını 31 Mart’ı bekliyor, bu zulmü kendisine yapandan hesabını sormayı bekliyor.” şeklindeki görüşlerini paylaştı.


Süleyman Bülbül

Adalet Komisyonu CHP Sözcüsü: Yargı paketleriyle reform olamaz, anayasa rafa kalktı!

CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, “Yargı paketleriyle reform olamaz, bu bir sistem sorunudur. Reform, Anayasa’nın rafa kalktığı, hukuk devletinin olmadığı, demokrasi ve özgürlüklerin çiğnendiği yerde olamaz” diyerek yargı paketine tepki gösterdi. 

Yasamanın, yargının yürütmeye bağlandığını ifade eden CHP’li Bülbül, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminin en önemli özelliği diye adlandırılan iddia; güçler ayrılığı; yasama, yürütme ve yargı güçleri ayrılacak; yasama etkin olacak, yargı bağımsız ve tarafsız olacak, yürütme de bu süreçte işini yapacak. Bir baktık ki Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminde yasama kaliteli bir yasama olmaktan çıktı. Yargı ise bağımsızlığı bir yana bırakalım, tarafsız bir yargı olmaktan çıktı. Yasama ve yargı uygulamalardan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yapmış olduğu yasama kalitesinden başlayarak tam anlamıyla yürütmeye bağlandı. Yürütme neresiydi? Yürütme Beştepe’ydi, saraydı.”

“Mehmet Uçum’ların konuştuğu düzen”

Bu durumun güçler birliği ilkesine aykırı olduğunu belirten Bülbül, “Bakanlıklar ne oldu? Yüzyılın bakanlıkları, o bürokrasinin etkin olduğu bakanlıklar yerle bir edildi ve Mehmet Uçum’ların konuştuğu, artık hukuk kurullarının konuştuğu, Saray’da hazırlanıp burada komisyonlara sunulan yasa teklifleri gelmeye başladı. 27’nci dönemde yapmış olduğumuz birçok yasa teklifi geldi, o zaman da şunu söyledim Biz ana muhalefet partisinin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Adalet Komisyonu üyeleriyiz ama bizler burada itirazlarımızı koyuyoruz ve demokrasi ve özgürlük mücadelesinde, hukuk devletinde olması gerekenleri de ortaya koyuyoruz ama değişen bir şey yok, virgül değişmiyor. Sonra Genel Kurul’a geliyor ve kanun teklifi aynen geçiyor” diye konuştu.

AKP’den ‘artık yıl’ konuşması

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin de bugünün 29 Şubat ve “artık yıl” olduğunu dile getirerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“(Artık) dediğimiz şey o kadar kıymetli bir şey ki zamanın artığından koskoca bir gün ortaya çıkıyor. O yüzden yaptığımız işlerde özellikle zamanı kullanırken bu zamanın da bir kıymeti olduğunu ifade etmek istiyorum, buna Mecliste yaptığımız çalışmalar da dahil. Bu özel gün de doğanların da doğum günlerini bu arada kutluyorum. Dünyaya da kutlu olsun 366. gün.”

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir