Çin hazırlıklara başladı: ABD ihtimali masada

Çin’den Pasifik Okyanusu’nda Keşif Hamlesi

Çin, üç yıl önce anakaraya yakın sularda araştırma yapan gemilerini Pasifik Okyanusu’nun batı kesimine yönlendirerek okyanus keşiflerinde yeni bir döneme girdi. Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin küresel çapta güçlü bir donanmaya sahip olması hedefini vurgulayarak balıkçılık filoları ve maden araştırma gemilerinin modernize edilmesi gerektiğini belirtiyor.

Çin’in teknolojik olarak geliştirdiği araştırma gemileri artık daha uzak bölgelere ulaşabiliyor, derin denizlerden örnekler toplayabiliyor ve deniz yaşamı ile iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin kapsamlı veriler elde edebiliyor.

Çin’in topladığı veriler sayesinde Pasifik’teki ABD denizaltılarının konuşlandırılması ve takip edilmesi stratejileri gelişebilir. Ülkenin güçlenen araştırma filosu, ABD ile rekabette önemli avantajlar sağlayabilir.

“İLERLEME ÇARPICI”

Brookings Enstitüsü’nde araştırmacı olan Bruce Jones’a göre Çin’in okyanus araştırmalarındaki ilerleme dikkat çekici. Ülkenin su altı bölgelerini stratejik noktalar olarak kullanmaya çalışması öne çıkıyor.

Çin’e ait araştırma gemileri Pasifik’te hakimiyetlerini artırmak için Tayvan ve Guam adalarına yaklaşıyor. Bu yaklaşımların askeri operasyonları desteklemek için yapılan bilgi toplama faaliyetleri olduğu belirtiliyor.

ARAŞTIRMA GEMİLERİYLE AVANTAJ SAĞLANIYOR

Çin’in faaliyet gösteren gemileri genellikle sivil statüde olup devlet kurumları, üniversiteler ve araştırma enstitüleri tarafından işletiliyor. Sivil gemiler, hassas sularda özgürce hareket etmeyi sağlıyor ve denizaltı özelliklerini haritalandırmak amacıyla düşük hızlarda seyredebiliyor.

Uluslararası hukuka göre sivil araştırma gemileri izin aldıkları takdirde uluslararası sularda ve diğer ülkelerin münhasır ekonomik bölgelerinde faaliyet gösterebiliyor. Ancak Çin’in bu faaliyetlerinin yoğunlaşması, Asya-Pasifik bölgesinde endişelere yol açıyor.

Çin’in genişleyen deniz hâkimiyeti, özellikle deniz tabanını haritalayan, sensörler yerleştiren ve denizaltı operasyonlarına zemin hazırlayan araştırma gemilerinin dikkatle takip edilmesi gerektiği belirtiliyor.

Tayvan yakınlarına yaklaşan Çin araştırma gemileri Tayvan’ın endişesine yol açarken, bölgedeki gerilim de giderek artıyor.

Related Posts

Kate kraliyet töreninde

Prenses Kate, koyu kırmızı Givenchy imzalı bir elbise ve ‘Lover’s Knot’ (Aşık Düğümü) tacıyla resepsiyona katıldı.

Vatikan’da kritik ziyaret: Zelenski ile Papa görüştü

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa 14’üncü Leo ile bir araya geldi.

105 kişi hayatını kaybetmişti! MHP’li eski belediye başkanına 21 yıl hapis

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi davasında, eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, imar müdürlüğü çalışanı Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a verilen 21’er yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.

Kastamonu’da orman yangını çıktı, 10 hektar alan zarar gördü

Kastamonu’nun Taşköprü ilçesinde anız yangınında alevler ormana sıçradı. Havadan ve karadan yapılan müdahaleyle kontrol altına alınan yangında 10 hektar alan zarar gördü.

İstanbul’da sıcak havadan bunalanlar sahil ve parklarda vakit geçirdi

Hafta boyunca yapılan uyarıların ardından bugün kent genelinde ortalama sıcaklık 35 dereceye kadar yükseldi. Saat 13.20 itibarıyla sıcaklıklar Tuzla ve Çekmeköy’de 39, Şile’de 38, Eyüpsultan, Kartal, Sarıyer ve Ümraniye’de 37 derece ölçüldü. Sıcak …

İstanbul’u sıcak çarptı! Kavurucu sıcağa böyle çözüm buldular

İstanbul’da etkili olan sıcak hava dalgası, kent genelinde vatandaşları sahillere ve denize yönlendirdi. Termometreler bazı ilçelerde 39 dereceyi gösterdi. İstanbullular, denize girerek ya da sahillerde yürüyüş yaparak serinlemeye çalıştı.