Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi, Ziyaretçi Sayısını Arttırmaya Devam Ediyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi, yılın ilk 6 ayında 141 bin ziyaretçi ağırladı. 2015 yılında kapılarını ziyaretçilere açan kompleks, 14 tescilli tarihi yapı ve yaklaşık 100 bin eseriyle bölgenin en önemli kültürel noktalarından biri haline geldi.

Diyarbakır’ın Kültürel Zenginliği Müzeye Yansıyor

Müze kompleksi her geçen yıl ziyaretçi sayısında belirgin bir artış yaşamaktadır. 2021 yılında 47 bin ziyaretçiyle başlayan yolculuk, 2022’de 68 bin, 2023’te 131 bin, 2024’te ise 194 bine ulaştı. Sadece 2025’in ilk 6 ayında 141 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapan müze, yıl sonunda hedeflenen 300 bin ziyaretçi sayısının yüzde 55’ine ulaşmış durumda.

Türkiye’den olduğu kadar yurt dışından da ilgi gören müze, 2024 yılında Diyarbakır’a gelen her 100 kişiden 16’sı tarafından ziyaret edildi. Bu oran, şehrin kültürel turizm potansiyelini gözler önüne seriyor.

Zengin Koleksiyonla Öne Çıkan Müze

Müzede bulunan eserlerin toplam sayısı yaklaşık 100 bin olup, bunlardan 36 bin 600’ü koleksiyon eseri niteliğindedir. Şu an itibarıyla 1.615 eser ziyaretçilere teşhir salonlarında sunulmaktadır. Geri kalan eserler ise koruma altında muhafaza edilmektedir.

Kültür Yolu Festivali ile Tanıtımı Yapılacak

Ekim ayında düzenlenecek olan Kültür Yolu Festivali ile birlikte müze kompleksine olan ilginin daha da artması beklenmektedir. Festival süresince yerli ve yabancı ziyaretçilerin bölgeye yoğun ilgi göstermesi, Diyarbakır’ın kültür turizmine yönelik katkısını artıracaktır.

Hedefler Büyüyor

Gelecek yıllar için belirlenen hedefler arasında 5 yıl içinde toplam 500 bin, 10 yıl içinde ise 1 milyon ziyaretçi hedefi bulunmaktadır. Ayrıca, Diyarbakır’ın “müzeler kenti” olma hedefi doğrultusunda, planlanan Diyarbakır Cezaevi Anı Müzesi’nin yakın gelecekte ziyarete açılması planlanmaktadır.

Related Posts

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 2022 yılının birincilerinden Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, fabrika ya da laboratuvarlar tarafından atık sulara yüksek miktarda salınan ve içme sularınada karışabilen ‘fenolftalein’i akıllı telefonla tespit edebilen bir sistem geliştirdi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kansere yol açabildi bilinen bu kimyasalın tespiti için de pahalı ve kullanımı zor cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Bakırdere projesiyle, “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamında Tayland’da düzenlenen “Science Projects in Schools Showcase” yarışmasında altın madalya kazandı. Diğer yandan Bengisu, 2021 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. MacMillan tarafından lise sonrası araştırma grubuna katılması için Princeton Üniversitesi’ne davet edildi.

İKLİM KANUNU MADDELERİ RESMİ GAZETE’DE (9 Temmuz 2025) | İklim Kanunu nedir, yürürlüğe girdi mi, yasalaştı mı? 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi nedir, içeriği nelerdir? İşte Türkiye’nin ilk İklim Kanunu içeriği!

İklim kanunu maddeleri ve içeriği, gündemde öne çıkan konu başlıkları arasında yer alıyor. Temel amacı 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Büyüme olan Türkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunla, “Adil geçiş”, “Birincil piyasa”, “Denkleştirme”, “Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)”, “Gömülü sera gazı emisyonları” ile “Gönüllü karbon piyasaları”, “İklim adaleti” gibi tanımlar yer alıyor. Yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan Kanun, iklim değişikliği ile mücadelede esas olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini, planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, izin ve denetim ile bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esaslarını kapsıyor. Buna göre ithal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek. Peki, iklim kanunu nedir, maddeler

SON DEPREMLER LİSTESİ 5 TEMMUZ AFAD VE KANDİLLİ: Marmara ve Ege’de korkutan depremler! Deprem mi oldu? Son deprem nerede oldu, kaç büyüklüğünde? İşte bugünkü son depremler listesi!

Son depremler AFAD ve Kandilli 5 Temmuz Cumartesi günü listesi bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Son olarak kaydedilen verilere göre saat 14.24’te Silivri’ye 24,69 kilometre uzaklıkta ve 8,85 kilometre derinlikte 3.8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Ardından gece saat 18.06’da Çanakkale açıklarında 3.9 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 5 Temmuz Cumartesi son depremler listesi…

Rektör Gürel köy okulunda öğretmeniyle buluştu

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel (56), ilkokul öğretmeni İsmail Aras (96) ile eğitim gördüğü okulda buluştu. Gürel hem çocukluğunun geçtiği sınıfı gezdi hem de öğretmeninin elini öptü.

ÖSYM’den TOEFL ve IELTS standartlarında dil sınavı: e-TEP

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve TOEFL, IELTS ve PTE standartlarında olması hedeflenen Electronic-Test of English Proficiency (e-TEP) uygulamasını 19 Temmuz’da gerçekleştirmeyi planlıyor.