Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Edirne’deki Tarihi Muradiye Mevlevihanesi İhya Ediliyor

Edirne’de Osmanlı dönemi padişahı 2. Murat zamanında inşa edilen Muradiye Mevlevihanesi’nin restore çalışmaları devam ediyor. Kentte yürütülen “Tarihi Yapıların İhyası Projesi” ile birlikte, bölgedeki tarihi miraslar yeniden hayata geçiriliyor.

Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Eyyüp Batuhan Ciğerci, bu kapsamda restorasyon süreci devam eden Muradiye Mevlevihanesi’nde detaylı incelemelerde bulundu.

Muradiye Mevlevihanesi Hakkında Bilgiler

15. yüzyılda 2. Murat tarafından Muradiye Camisi Külliyesi’nde yaptırılan ahşap mevlevihane, tekke binaları, harem dairesi, semahane, dede odaları ve kütüphaneden oluşmaktaydı.

Mevlevi dervişler, öğrenciler ve misafirlerin ihtiyaçlarının karşılandığı imarethanede günlük ekmek, perşembe günleri ise pilav ve zerde ikram edilirdi.

1925 yılına kadar ilkokul olarak kullanılan mevlevihane, daha sonra Trakya Umumi Müfettişi General Kazım Dirik tarafından yıktırıldı.

Caminin haziresinde, mevlevihanenin şeyhleri Celalettin Çelebi, Cemaleddin Çelebi, Mehmet Arif Dede, Osman Dede, Şair Neşati Dede, Seyyid Mahmut Dede, Mehmet Emin Dede, Ali Eşref Dede ve Süleyman Dede’nin kabirleri bulunmaktadır. (AA)

Related Posts

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 2022 yılının birincilerinden Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, fabrika ya da laboratuvarlar tarafından atık sulara yüksek miktarda salınan ve içme sularınada karışabilen ‘fenolftalein’i akıllı telefonla tespit edebilen bir sistem geliştirdi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kansere yol açabildi bilinen bu kimyasalın tespiti için de pahalı ve kullanımı zor cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Bakırdere projesiyle, “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamında Tayland’da düzenlenen “Science Projects in Schools Showcase” yarışmasında altın madalya kazandı. Diğer yandan Bengisu, 2021 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. MacMillan tarafından lise sonrası araştırma grubuna katılması için Princeton Üniversitesi’ne davet edildi.

İKLİM KANUNU MADDELERİ RESMİ GAZETE’DE (9 Temmuz 2025) | İklim Kanunu nedir, yürürlüğe girdi mi, yasalaştı mı? 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi nedir, içeriği nelerdir? İşte Türkiye’nin ilk İklim Kanunu içeriği!

İklim kanunu maddeleri ve içeriği, gündemde öne çıkan konu başlıkları arasında yer alıyor. Temel amacı 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Büyüme olan Türkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunla, “Adil geçiş”, “Birincil piyasa”, “Denkleştirme”, “Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)”, “Gömülü sera gazı emisyonları” ile “Gönüllü karbon piyasaları”, “İklim adaleti” gibi tanımlar yer alıyor. Yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan Kanun, iklim değişikliği ile mücadelede esas olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini, planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, izin ve denetim ile bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esaslarını kapsıyor. Buna göre ithal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek. Peki, iklim kanunu nedir, maddeler

SON DEPREMLER LİSTESİ 5 TEMMUZ AFAD VE KANDİLLİ: Marmara ve Ege’de korkutan depremler! Deprem mi oldu? Son deprem nerede oldu, kaç büyüklüğünde? İşte bugünkü son depremler listesi!

Son depremler AFAD ve Kandilli 5 Temmuz Cumartesi günü listesi bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Son olarak kaydedilen verilere göre saat 14.24’te Silivri’ye 24,69 kilometre uzaklıkta ve 8,85 kilometre derinlikte 3.8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Ardından gece saat 18.06’da Çanakkale açıklarında 3.9 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 5 Temmuz Cumartesi son depremler listesi…

Rektör Gürel köy okulunda öğretmeniyle buluştu

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel (56), ilkokul öğretmeni İsmail Aras (96) ile eğitim gördüğü okulda buluştu. Gürel hem çocukluğunun geçtiği sınıfı gezdi hem de öğretmeninin elini öptü.

ÖSYM’den TOEFL ve IELTS standartlarında dil sınavı: e-TEP

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve TOEFL, IELTS ve PTE standartlarında olması hedeflenen Electronic-Test of English Proficiency (e-TEP) uygulamasını 19 Temmuz’da gerçekleştirmeyi planlıyor.