Foça’da mahkeme kararıyla kapatılmasına hükmedilen taş ocaklarının faaliyetleri protesto edildi

İzmir’in Foça ilçesinde, mahkeme kararıyla kapatılmasına hükmedilen taş ocaklarının faaliyetlerine devam etmesine tepki gösteren Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu üyeleri, İzmir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Mahkeme kararının uygulanarak Kocamehmetler köyü ile birlikte tüm Foça’nın doğal yaşamını ve insan sağlığını olumsuz etkileyen bu iki taş ocağının faaliyetlerinin bir an önce son bulmasını talep ediyoruz ” denildi.

Platform üyeleri adına konuşan Ramis Sağlam, Kocamehmetler Mahallesi’nde işletilen iki taş ocağının bölge halkında büyük rahatsızlık yarattığı ve çevreyi olumsuz etkilediğini söyledi. Sağlam, taş ocaklarının faaliyetlerinin yasa dışı olduğunu belirterek şunları ifade etti:

İzmir’in Foça İlçesi Kocamehmetler Mahallesi mevkisinde Kamil Özgüle ve Çetin Damba tarafından işletilen iki ayrı taş ocağı yöre sakinleri ve tüm Foça kamuoyunda büyük rahatsızlık yaratmaktadır. İlgili taş ocakları ormanlık alan içine kadar girmiş bulunmakta, bölgenin en kadim ve yaygın tarım ürünlerinden biri olan zeytin bahçelerinin çok yakınında faaliyet yürüterek zeytincilik yasasına muhalefet etmektedir.

Taş ocaklarının sadece çevreye zarar vermekle kalmadığı, bölgedeki sağlıklı yaşam hakkını da ihlal ettiği belirtilen açıklamada, “Kocamehmetler köyünde yürütülen taş ocakları faaliyetlerinin sağlıklı bir çevrede yaşam hakkını ihlal ediyor. İşletme faaliyetlerinin ilgili yasa ve yönetmeliklere muhalefeti nedeniyle platformumuzun yürüttüğü çalışmalar sonucu Foça Belediyesi tarafından taş ocakları aleyhine dava açılmış ve dava Foça halkının lehine sonuçlanmıştır ” denildi.

“Mahkeme ÇED kararlarını iptal etti”

İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin, taş ocakları için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) kapsam dışı kararlarını hukuka aykırı bularak iptal ettiği ancak karara rağmen harekete geçilmediğinin vurgulandığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

İzmir 4. İdare Mahkemesi her iki taş ocağı hakkında Bakanlık tarafından verilen ÇED kapsam dışı kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etmiş ve İdari Yargılama Usulü Kanunu 28. maddesi gereği iptal kararlarının uygulanması için Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu tarafından Foça Kaymakamlığı’na bildirimde bulunmuştur. Mahkemenin dava konusu yapılan ÇED kapsam dışı kararlarının iptali kararına rağmen her iki taş ocağı da faaliyetlerine yasa dışı olarak devam etmektedir. Platformumuz iptal edilen mahkeme kararının uygulanması için birden fazla kez ve birden çok kamu kurumuna dilekçe ile başvurarak her iki taş ocağı hakkında verilen mahkeme kararlarının uygulanmasını talep etmiş fakat başvurularımıza rağmen bu güne kadar sonuç alınamamıştır. Foça Kaymakamlığı, Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İzmir İl Müdürlüğü ve Foça Belediyesi’ne yapmış olduğumuz başvurularda faaliyetini sürdüren, haklarında İzmir 4. İdare Mahkemesi’nce verilmiş iptal kararları bulunan, iki ayrı taş ocağı hakkında makamlarınca bir denetim yapılıp yapılmadığı sorulmuş ve yasa dışı faaliyet yürüten taş ocaklarının faaliyetlerinin durdurulması talep edilmiştir.”

“İki taş ocağının faaliyetleri bir an önce son bulmalı”

Mahkeme kararlarına rağmen taş ocaklarının çalışmaya devam etmesinin Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, “Foça’da sağlıklı ve dengeli bir çevrede yasam hakkını savunan ve Foça halkının birlikte mücadelesiyle var olan Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu olarak, mahkeme kararının uygulanarak Kocamehmetler köyü ile birlikte tüm Foça’nın doğal yaşamını ve insan sağlığını olumsuz etkileyen bu iki taş ocağının faaliyetlerinin bir an önce son bulmasını talep ediyoruz ” denildi. (ANKA)

Related Posts

Otomobil elektrik direğine çarptı: 2 ölü,1 yaralı

Denizli’nin Acıpayam ilçesinde elektrik direğine çarpan otomobilin sürücüsü Ali Şahin (22) ile yanındaki Umut Cırban (19) öldü, Ali Özsan ise yaralandı.

Taliban barış elçisi kesildi: Hindistan ve Pakistan’a diyalog çağrısı

Hindistan’ın Pakistan topraklarında “terör hedefi” olarak tanımladığı bölgelere roket saldırısı düzenlemesi sonrası iki ülke arasında başlayan gerilim sürüyor. Bugün toplanan Pakistan güvenlik komitesi, Hindistan’ın saldırısını savaş eylemi olarak …

BM Genel Sekreteri Guterres: Gazze’de öldürülen gazeteci sayısında keskin bir artış görüyoruz

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Basın Özgürlüğü Günü etkinliğinde başta Gazze olmak üzere çatışma bölgelerinde öldürülen gazeteci sayısında artış görüldüğü vurgulanarak, bu konuda hesap verebilirliğin sağlanması gerektiğine dikkati çekildi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres “Çatışma bölgelerinde, özellikle Gazze’de öldürülen gazeteci sayısında keskin bir artış görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Pakistan’dan misilleme açıklaması: Saldırı savaş sebebidir, orduya gerekli yetkiler verildi

Pakistan’da Ulusal Güvenlik Komitesi (UGK) Başbakan Şahbaz Şerif liderliğinde toplandı. Pakistan devlet televizyonunun aktardığına göre komite toplantısı sonrası yapılan açıklamada Pakistan’ın Hindistan tarafından gerçekleştirilen saldırı sonrası …

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’ın saldırısını kınadı

Türkiye, Hindistan’ın Pakistan’a yönelik son hava saldırısının savaş riski yarattığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, sivilleri hedef alan bu tür eylemleri kınarken taraflara itidal ve diyalog çağrısında bulundu.

Venezuelalı 5 muhalif siyasetçi Arjantin’e sığındı

Venezuela’da, Arjantin’in Karakas Büyükelçiliği’nde yaklaşık bir yıldır siyasi sığınma talebiyle bulunan beş muhalif, hükümetle yapılan üst düzey görüşmelerin ardından ülkeden ayrıldı.