İki nükleer güç kılıcını kuşandı: Patlamalar bölgeyi sarstı, hava trafiği durdu, siviller kaçıyor

Lahor’da Patlama: Pakistan ve Hindistan Arasındaki Gerilim Artıyor

Pakistan’ın Lahor kentinde Perşembe sabahı duyulan bir patlama sesi, görgü tanıkları ve yerel medya tarafından doğrulandı.

Hindistan’ın Pakistan’daki çeşitli hedeflere yönelik saldırılarının ardından gelen bu patlama, iki nükleer güç arasındaki gerilimi artırdı ve yeni bir askeri çatışma korkusu ortaya çıktı. Ancak patlamanın nedeni hakkında henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Hava Yolları Durdu: Uluslararası Şirketler Seferlerini İptal Etti

Hindistan’ın Pakistan’daki dokuz hedefi vurmasının ardından, Birleşik Havayolları ve Kore Havayolları gibi birçok uluslararası şirket seferlerini iptal etti veya rotalarını değiştirdi.

Yaklaşık on iki Hindistan havaalanı kapatıldı. Hava sahasındaki sıkışıklık nedeniyle Umman, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt üzerinden uzun uçuş rotaları oluşturuldu.

Bu durum, Pakistan hava sahasında 57 uluslararası uçuşun gerçekleştiği bir anda ulaşımı olumsuz etkiledi. Başbakan Şahbaz Şerif’in ofisinden yapılan açıklamada, Hindistan’ın ticari uçakları tehlikeye attığı belirtilerek, can güvenliğini riske soktuğu ifade edildi.

Hindistan Sivil Havacılık Bakanlığı ise Pakistan’ın bu açıklamalarına yanıt vermedi ve her iki ülke de hava sahalarını kapatma kararı almıştı.

Uluslararası hava yolu şirketleri arasında Lufthansa gibi bazıları da Pakistan hava sahasından uzak durmayı tercih etti. Havacılık danışma grubu OPSGROUP, Pakistan’ın hava sahasını tamamen kapatabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Onlarca Kişi Hayatını Kaybetti

Sınırda başlayan çatışmalarla birlikte her iki ülkeden onlarca sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

İslamabad, saldırılar ve sınır ötesi bombardımanlarda en az 31 sivilin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını açıkladı. Hindistan ise 13 sivilin yaşamını yitirdiğini, 59 kişinin yaralandığını duyurdu. Lahor’un Hindistan sınırına yaklaşık 25 kilometre uzaklığında yaşayan Ali Aftab, yaşanan olayları anlattı.

Dünya ise gerilimi dikkatle takip ediyor ve barış çağrıları yapıyor. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, taraflara itidal çağrısında bulundu. ABD Başkanı Donald Trump ise ihtiyaç halinde iki ülkenin yanında olacağını belirtti.

Türkiye, Keşmir’deki terör saldırısının uluslararası bir komisyon tarafından araştırılması gerektiğini savunarak bölgedeki gerilimi azaltma çabalarına destek verdi.

Neler Olmuştu?

Hindistan, Pakistan’daki “terörist altyapıları” vurduğunu açıkladı. Pakistan ise bu suçlamaları reddetti ve füze saldırılarına yanıt vereceğini belirtti. Beş Hint savaş uçağının düşürüldüğü bilgisi yayıldı ancak Pekin’deki Hindistan Büyükelçiliği, bu haberlerin yanıltıcı olduğunu belirtti.

Related Posts

NYT: Netanyahu siyasi çıkarı için savaşı uzattı ve genişletti

NYT: Netanyahu siyasi çıkarı için savaşı uzattı ve genişletti

Erdoğan’ın konuşması ‘tarihi’ çıkmadı, Cemal Enginyurt’tan tepki geldi: ‘Ne konuşmaydı be, tarihi yeniden yazdı…’

Terör örgütü PKK’nin sembolik silah bırakma sürecinin başlamasının ardından değerlendirmelerde bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “tarihi” denilen konuşmasını bu sabah yaptı. CHP’li Cemal Enginyurt, sosyal medyadan Erdoğan’ın “tarihi” olması beklenen konuşmasını eleştirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı 1300’ten fazla personelini işten çıkardı

Dışişleri Bakanlığı binası lobisinde ve kapı önünde toplanan personel, binayı ellerinde taşıdıkları kişisel eşyalarıyla terk eden arkadaşlarını alkışlayarak teselli etti. Bir gün önce işten çıkarılmaların başlayacağını ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı …

Ukrayna’nın yeni Ankara Büyükelçisi Celal gündemi değerlendirdi: ‘İstiyoruz ki Karadeniz’de barış olsun’

Ukrayna’nın yeni Ankara Büyükelçisi Neriman Celal, Rusya ile ülkesi arasındaki savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kiev yönetiminin müzakerelere hazır olduğunu belirten Celal, Türkiye ile Ukrayna arasındaki yakın ilişkilere de dikkat çekti ve Karadeniz’de barış istediklerini dile getirdi.

Çin hazırlıklara başladı: ABD ihtimali masada

Çin, Tayvan veya ABD ile yaşanabilecek çatışma ihtimaline karşı Pasifik’teki çalışmalarına hız verdi. Çin’in sivil araştırma gemileri, Tayvan ve Guam yakınlarında sistemli veri toplama çalışmaları yürütüyor.

Kate kraliyet töreninde

Prenses Kate, koyu kırmızı Givenchy imzalı bir elbise ve ‘Lover’s Knot’ (Aşık Düğümü) tacıyla resepsiyona katıldı.