Küresel rekabette kritik minerallerin rolü artıyor

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Mehmet Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump tarafından ülkenin kritik mineral üretimini artırmak amacıyla imzalanan kararın önemine dikkati çekerek, kritik ham maddelerde güvenli ve sürdürülebilir tedarik zincirinin sağlanmasının milli güvenlik meselesi olduğunu ifade etti.

Küresel rekabette kritik mineraller ve ham madde arz güvenliğinin öne çıktığını aktaran Yılmaz, “Özellikle savunma, teknoloji, enerji dönüşümü ve altyapı yatırımlarında yerli ve sürekli ham madde tedariki, gelişmiş ülkeler tarafından stratejik hedef olarak görülüyor.” ifadesini kullandı.

Yılmaz, ABD’de imzalanan karara ilişkin, “Türkiye olarak zengin maden kaynaklarımızı sorumlu madencilik anlayışıyla ekonomiye kazandırmak, sanayimizin ham madde ihtiyacını kendi kaynaklarımızdan karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak için benzer adımları atmaktan başka yolumuz yok.” değerlendirmesinde bulundu.

Madenciliğin yalnızca ekonomik kalkınmanın değil, aynı zamanda ulusal bağımsızlığın ve stratejik gücün temel yapı taşlarından olduğuna işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti:

“Bugün dünya, kritik ham maddeler için yeni bir rekabet sürecine girmiş durumda. Avrupa Birliği, Japonya, Kanada ve şimdi ABD. Hepsi benzer kararlarla kendi kaynaklarına yöneliyor. Türkiye olarak biz de madencilik sektörünü yalnızca ekonomik bir faaliyet değil, aynı zamanda stratejik bir sektör olarak görmeli, izin süreçlerinden yatırımlara kadar her aşamada bu bakış açısını geliştirmeliyiz. Bunun için gerekli kaynak ve potansiyele sahibiz. Artık güçlü madencilik politikalarıyla harekete geçme zamanı.”

ABD için kritik mineral bağımlılığı “güvenlik” meselesi

ABD Başkanı Donald Trump, ülkenin enerji ve kritik mineral üretimini artırmak amacıyla kamu ve özel sektör yatırımlarını teşvik edecek, finansman ve kredi mekanizmaları oluşturacak başkanlık kararnamesini 20 Mart’ta onayladı.

“Savunma Üretim Yasası” kapsamında imzalanan kararname, federal kurumlara hızlıca onaylanabilecek madenleri belirleme talimatı verirken, Savunma Bakanlığı’na ait olanlar da dahil olmak üzere, minerallerin işlenebileceği uygun federal arazilerin tespit edilmesini öngörüyor.

ABD başkanına özel sektörün ülkenin acil ihtiyacı olan ürünleri üretmesini sağlama yetkisi veren “Savunma Üretim Yasası”nın devreye alınması, maden sektöründe dışa bağımlılığın ulusal güvenlik tehdidi olarak görüldüğüne işaret ediyor.

Söz konusu kararla izin süreçlerinin hızlandırılması teşvik edilirken, ABD İçişleri Bakanlığı’nın federal topraklarda maden üretimini önceliklendirmesi ve ülkede bakır ile altın üretimini artırmaya yönelik politikaların uygulanması planlanıyor.

Uzmanlar, Trump’ın bu kararını dünya genelinde kritik minerallere talep artarken, Çin’in alandaki hakimiyetini kırmaya yönelik stratejik bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Related Posts

Tarıma yön verecek üç bin strateji

Tarım ve orman sektörünün gelecek 10 yıllarına yön verecek 4. Tarım Orman Şûrası dün başladı. 30 Nisan’da sona erecek şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde açıklanacak.

Bakan Şimşek’in 2 haftalık ajandası dolu: Avrupa’da yatırımcılarla görüşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında Brüksel ve Londra’da kritik temaslarda bulunacak. Türkiye ekonomisinin görünümünü uluslararası yatırımcılara anlatacak olan Şimşek, yabancı sermaye akışını artırmayı ve Türkiye’ye duyulan güveni güçlendirmeyi hedefliyor.

Haizne Bakanı Bessent: İlk ticaret anlaşmalarından biri Hindistan ile olacak

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD’nin birçok önemli ticaret ortağının ABD tarifelerini önlemek için ‘çok iyi’ tekliflerde bulunduğunu ve imzalanacak ilk anlaşmalardan birinin Hindistan ile olabileceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Karahan, 6 Mayıs’ta Meclis’te sunum yapacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 6 Mayıs’ta sunum yapacak.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.