LGS tercih süreci başlıyor: Başvurular 24 Temmuz’da sona erecek

LGS Tercih Süreci Başladı: Hatice Yılmaz’dan Öneriler

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tercih süreci başladı. Eğitim koordinatörü Hatice Yılmaz, 24 Temmuz saat 17.00’ye kadar sürecek olan tercih süreci hakkında önemli bilgiler verdi.

Yılmaz, tercih yaparken yüzdelik dilimlere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, “Buna çok dikkat etmek gerekir. Örneğin, 5’lik dilimden alan okullar bu yıl 4’lük dilimden alabilirler. 8’lik dilimden alanlar ise 6’dan alabilir. Yüzdelik dilimlere göre aşağıya doğru kaydırarak tercih yapılmalı. Öğrenci, kendi puanının denk geldiği okulu orta sıralara yazabilir. En çok istediği okulu en fazla 2-3 puan üstte olmak kaydıyla üste yazabilir. Alt puan grubundan da seçim yaparsa tercih hatası yapmamış olur” dedi.

Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • LGS puanı ile öğrenci alan okullardan hangisinin neden tercih edilmesi gerektiğini belirleyin
  • Hedeflerinize uygun okulu seçin
  • Kariyer hedefinize uygunluğunu değerlendirin
  • Seçtiğiniz okuldan sonra nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini araştırın

Yapılacak tercihlerde öğrenci ve ailelerin dikkat etmesi gereken önemli noktaları maddeler halinde sıralayan Yılmaz’a göre, tercih listesi oluştururken öğrencilerin belli başlı kriterlere dikkat etmeleri gerekiyor.

Öğrenci Velie Derneği tarafından yapılan açıklamada, “719 öğrencinin tam puan aldığı açıklanan LGS sonuçları, sınav sistemine dair kaygılarımızın ne kadar haklı olduğunu bir kez daha göstermiştir. Bazı özel okulların tam puan alan öğrenci sayılarını açıklaması ise inandırıcılıktan uzaktır” denildi.

Okullaşma politikalarıyla ilgili eleştirilerde bulunan Dernek, fen, Anadolu ve sosyal bilimler liselerinin kontenjanlarının azaltıldığını, imam hatip ve meslek liselerinin kontenjanlarının ise artırıldığını vurguladı. Bu durumun çocukları istemedikleri okullara mecbur bıraktığını belirtti.

Related Posts

Ertuğrul Özkök: Şahitliğini yaptığınız arkadaşın balayı yatağına girer misiniz?

Ertuğrul Özkök: Şahitliğini yaptığınız arkadaşın balayı yatağına girer misiniz?

SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ 10 TEMMUZ – BUGÜN || Muğla gece depremle sallandı! Son deprem nerede çak şiddetin büyüklüğünde oldu? Az önce deprem mi oldu?

Son depremler AFAD ve Kandilli 10 Temmuz Perşembe günü yani bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Son olarak kaydedilen verilere göre, geçtiğimiz gece saat 01.54’te Muğla açıklarında 4.6 büyüklüğüne deprem oldu. Kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar da deprem mi oldu, az önce nerede deprem oldu? sorularına yanıt aramaya başladı. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 10 Temmuz Perşembe son depremler listesi…

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 2022 yılının birincilerinden Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, fabrika ya da laboratuvarlar tarafından atık sulara yüksek miktarda salınan ve içme sularınada karışabilen ‘fenolftalein’i akıllı telefonla tespit edebilen bir sistem geliştirdi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kansere yol açabildi bilinen bu kimyasalın tespiti için de pahalı ve kullanımı zor cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Bakırdere projesiyle, “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamında Tayland’da düzenlenen “Science Projects in Schools Showcase” yarışmasında altın madalya kazandı. Diğer yandan Bengisu, 2021 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. MacMillan tarafından lise sonrası araştırma grubuna katılması için Princeton Üniversitesi’ne davet edildi.

İKLİM KANUNU MADDELERİ RESMİ GAZETE’DE (9 Temmuz 2025) | İklim Kanunu nedir, yürürlüğe girdi mi, yasalaştı mı? 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi nedir, içeriği nelerdir? İşte Türkiye’nin ilk İklim Kanunu içeriği!

İklim kanunu maddeleri ve içeriği, gündemde öne çıkan konu başlıkları arasında yer alıyor. Temel amacı 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Büyüme olan Türkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunla, “Adil geçiş”, “Birincil piyasa”, “Denkleştirme”, “Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)”, “Gömülü sera gazı emisyonları” ile “Gönüllü karbon piyasaları”, “İklim adaleti” gibi tanımlar yer alıyor. Yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan Kanun, iklim değişikliği ile mücadelede esas olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini, planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, izin ve denetim ile bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esaslarını kapsıyor. Buna göre ithal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek. Peki, iklim kanunu nedir, maddeler