Mahfi Eğilmez: Gerçek ötesi

Mahfi Eğilmez: Gerçek Ötesi ve İnsan Algısı

Oyun yazarı Steve Tesich’in 1992 yılında The Nation Dergisinde yayınladığı “Yalanlar Hükümeti” başlıklı makalesinde ilk defa kullanılan gerçek ötesi kavramı, hükümetlerin insanlar tarafından sorgulanmadan kabul edilen yalan bilgilerini vurgulamaktadır. Ralph Keyes’in 2004 yılında yayımlanan Hakikat Sonrası Çağ adlı kitabında ise gerçek ötesi kavramı daha geniş bir anlam kazanmış ve popülerlik kazanmıştır.

Çevremizdeki ağaçlar, denizler, binalar, güneş, yıldızlar gibi varlıklar gerçektir. Algılayabildiğimiz şeyler gerçeklik kavramını oluşturur. Algı ise duyu organlarının aldığı uyarıcıların beynimiz tarafından yorumlanması sürecidir. Önceden edindiğimiz bilgilerle karşılaştığımız bir denizi deniz olarak algılarız ve böylece bir gerçeği algılamış oluruz. Gerçeği gerçek olarak algılayabilmek için önceden bu konuda bilgi sahibi olmamız gerekmektedir. Bilgi sahibi olmadığımız durumlarda ise bize söylenenleri gerçek olarak algılarız.

Oxford Sözlüğü’nün açıklamasına göre gerçek ötesi kavramı, kamuoyunu kişisel inanç ve duyguların objektif gerçeklerden daha etkileyici olduğu durumlar altında oluşturduğunu belirtmektedir. Bu durumu özellikle dinsel inançlar ve fanatik taraftarlığın siyasi tercihler ve hükümet bilgileri üzerinde etkili olduğunu gözlemleyebiliriz. Ralph Keyes, beyaz yalanın dostu bir çağda yaşadığımızı belirtirken, birçok insanın gerçekler yerine gerçek ötesini tercih ettiğini ifade etmektedir. Gerçek ötesini tercih etmek, kendi inanç ve düşüncelere uygun görüşleri benimseyerek diğerleri dinlememeyi içerir.

Uzun süredir gerçeklerin farklı anlatıldığı bir ortamda yaşıyoruz. İmparatorluğu batırmış olanların kahraman, ülkeyi kurtarmış olanların hain olarak anlatıldığına tanıklık ediyoruz. Gerçek tarihin yalan, yalanların gerçek olduğuna inanmamız beklenmektedir. İnsanlar bu yalanları kabul ederken gerçekleri savunabilir hatta gerçekleri anlatanları suçlayabilirler. Benzer şekilde ekonomi alanında da benzer durumlar yaşanmaktadır. Ancak ekonomide gerçek durumu saklamak veya değiştirmek zordur çünkü insanlar bu durumu günlük yaşamlarında deneyimlerler.

Fanatiklik eleştirel bir bakış açısının yerine geçtiğinde insanlar tarafından söyleneni doğru olarak kabul edenler çıkar. Bu durum insan aklını esir alır ve tedavisi zor bir ruhsal hastalığa dönüşebilir. Gerçeklerin yanında gerçek ötesini tercih edenlerin varlığı, toplumsal açıdan da sorunlu bir durumu temsil etmektedir.

Bu yazı Mahfi Eğilmez’in kişisel blogundan alınmıştır.

 

Komşular rahatsız olacak derken, opera yarışmasında birinci oldu; Güneş Uluçay Türkiye’de opera sanatçısı olmayı anlattı


 

Related Posts

Maliye’den 92 milyon TL’ye satılık uçak: Vergi borcu nedeniyle haczedilmişti

Vergi borcu nedeniyle haczedilen Onur Air’e ait uçak satışa çıkarıldı. Motorsuz uçak için 92 milyon lira muhammen bedel belirlendi.

TÜİK açıkladı: Türkiye’de 2024 yılında 2 milyon 682 bin 673 kişi iller arasında göç etti

TÜİK açıkladı: Türkiye’de 2024 yılında 2 milyon 682 bin 673 kişi iller arasında göç etti

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Kredi kartı borcu olanlar dikkat! BDDK açıkladı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve bireysel kredi borçlarına ilişkin yeni yapılandırma kararını açıkladı. NTV’de yer alan habere göre; 11 Temmuz 2025 ve öncesini kapsayan düzenlemeye göre, son ödeme tarihinde borcunun …

Çenesuyu 5 yıllığına kiraya veriliyor: Bakın kaç lira?

Derince Belediyesi, Çenesuyu Dolum Tesisi’ni kiralayacak. Özgür Kocaeli’ndeki habere göre mülkiyeti Derince Belediyesi’ne ait olan Çenesuyu Doğal Kaynak Suyunun Dolum Tesisi Binası ve tesis içerisindeki üretim için kullanılan tüm makine ve …

Çin’in çalışma şekli Toyota’yı şaşırttı! BYD’nin yöntemlerine hayran kaldılar

Satılan araç sayısı bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota bile ciddi şekilde sarsılmış durumda. Şirket, BYD, Xpeng, Zeekr ve Chery gibi markaların kıyasıya bir üstünlük mücadelesi verdiği Çin’in acımasızca rekabetçi elektrikli …