Pergamon’da “Mozaikli Ev” gün yüzüne çıkarılıyor

Pergamon Antik Kenti’nde Roma Dönemine Ait Mozaikli Ev Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Anadolu’nun zengin tarihine ait izler barındıran Pergamon Antik Kenti, Roma dönemine ait “Mozaikli Ev” adı verilen yapı kompleksini gün yüzüne çıkarıyor.

İzmir’de UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında devam ediyor.

Projenin koordinatör kazı başkanı olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, geçen eylül ayında başlayan kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sezgin, Türkiye’deki arkeolojik kazılara büyük yatırımlar yapıldığını ve Geleceğe Miras Projesi’nin Türk arkeolojisi için yeni bir dönemi başlattığını belirtti.

Pergamon Antik Kenti’nde yürütülen çalışmalardan bahseden Sezgin, bu kentte “Mozaikli Ev” olarak adlandırılan büyük bir yapı kompleksinin bulunduğunu ve antik dönemde bu tür yapıların önemli kişiler tarafından kullanıldığını açıkladı.

Mozaikli Ev’de bulunan mozaik zeminlerin yapının önemini vurgulayan Sezgin, yapının milattan sonraki 2. ve 3. yüzyıllarda inşa edildiğini düşündüklerini ifade etti. Ayrıca bu yapının Hristiyanlık döneminde de kullanıldığını söyleyen Sezgin, yapıdaki mozaiklerin geometrik ve bitkisel motiflerle süslendiğine dikkat çekti.

Antik döneme ait kraliyet mührü

Bergama’nın Helenistik dönemde bir krallık başkenti olduğunu hatırlatan Sezgin, Mozaikli Ev kazısında kraliyete ait bir mühürle işaretlenmiş çatı kiremidi parçası bulunduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Sezgin, bu mührün Helence “krala ait” anlamına gelen “bazilike” yazısını taşıdığını belirterek, benzer parçalar bulunduğunu ancak eksiksiz bir mühürlü kiremidin ilk defa gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

Havuzda çocuk figürlü mezar taşı

Mozaikli Ev’in avlusundaki havuzda kullanılan mezar taşında duygusal bir hikaye olduğunu belirten Sezgin, taşın üzerinde yer alan “dünyanın en tatlı çocuğu” ifadesiyle, bir çocuğun köpeğiyle tavşan avına çıktığı betimlemesine dikkat çekti.

Şimdiye kadar yüzde 20’si açığa çıkarılan kompleks yapının uzun bir süre boş kaldığını düşündüklerini belirten Sezgin, bölgede Bizans dönemine ait bir mezarlık alanı tespit ettiklerini ve burada birden fazla gömüye rastladıklarını sözlerine ekledi.

Roma ve Bizans dönemlerine ait birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığını belirten Sezgin, bu eserlerden uygun olanlarının Bergama Müzesi’nde sergileneceğini ifade etti.

Sezgin, projenin kapsamında Dionysos Tapınağı’nda restorasyon çalışmalarının devam ettiğini ve gece müzeciliği için Asklepion ve Akropolis’te aydınlatma projelerinin hayata geçirildiğini sözlerine ekledi. (AA)

Related Posts

SON DEPREMLER AFAD VE KANDİLLİ 10 TEMMUZ – BUGÜN || Muğla gece depremle sallandı! Son deprem nerede çak şiddetin büyüklüğünde oldu? Az önce deprem mi oldu?

Son depremler AFAD ve Kandilli 10 Temmuz Perşembe günü yani bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Son olarak kaydedilen verilere göre, geçtiğimiz gece saat 01.54’te Muğla açıklarında 4.6 büyüklüğüne deprem oldu. Kısa süreli panik yaşayan vatandaşlar da deprem mi oldu, az önce nerede deprem oldu? sorularına yanıt aramaya başladı. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 10 Temmuz Perşembe son depremler listesi…

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Edirne’de Muradiye Mevlevihanesi’nde ihya çalışmaları sürüyor

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Diyarbakır İçkale Müze Kompleksi’ni 2025’in ilk 6 ayında 141 bin kişi ziyaret etti

Nobel ödüllü profesör Princeton’a davet etti… Liseli Bengisu’ya Asya’dan kimya altın madalyası

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınavda 2022 yılının birincilerinden Galatasaray Lisesi 11’inci sınıf öğrencisi Bengisu Ece Bakırdere, fabrika ya da laboratuvarlar tarafından atık sulara yüksek miktarda salınan ve içme sularınada karışabilen ‘fenolftalein’i akıllı telefonla tespit edebilen bir sistem geliştirdi. İnsan sağlığına zararlı olduğu ve kansere yol açabildi bilinen bu kimyasalın tespiti için de pahalı ve kullanımı zor cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Bakırdere projesiyle, “20. Asya Kimya Kongresi” kapsamında Tayland’da düzenlenen “Science Projects in Schools Showcase” yarışmasında altın madalya kazandı. Diğer yandan Bengisu, 2021 Nobel Kimya Ödülü sahibi Prof. Dr. MacMillan tarafından lise sonrası araştırma grubuna katılması için Princeton Üniversitesi’ne davet edildi.

İKLİM KANUNU MADDELERİ RESMİ GAZETE’DE (9 Temmuz 2025) | İklim Kanunu nedir, yürürlüğe girdi mi, yasalaştı mı? 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi nedir, içeriği nelerdir? İşte Türkiye’nin ilk İklim Kanunu içeriği!

İklim kanunu maddeleri ve içeriği, gündemde öne çıkan konu başlıkları arasında yer alıyor. Temel amacı 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi ve Yeşil Büyüme olan Türkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulu’ndan geçmesinin ardından Resmi Gazete’de yayımlandı. Kanunla, “Adil geçiş”, “Birincil piyasa”, “Denkleştirme”, “Emisyon Ticaret Sistemi (ETS)”, “Gömülü sera gazı emisyonları” ile “Gönüllü karbon piyasaları”, “İklim adaleti” gibi tanımlar yer alıyor. Yeşil büyüme vizyonu ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğiyle mücadeleyi amaçlayan Kanun, iklim değişikliği ile mücadelede esas olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliğine uyum faaliyetlerini, planlama ve uygulama araçlarını, gelirleri, izin ve denetim ile bunlara ilişkin yasal ve kurumsal çerçevenin usul ve esaslarını kapsıyor. Buna göre ithal edilen malların gömülü sera gazı emisyonlarını ele almak için Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması kurulabilecek. Peki, iklim kanunu nedir, maddeler

SON DEPREMLER LİSTESİ 5 TEMMUZ AFAD VE KANDİLLİ: Marmara ve Ege’de korkutan depremler! Deprem mi oldu? Son deprem nerede oldu, kaç büyüklüğünde? İşte bugünkü son depremler listesi!

Son depremler AFAD ve Kandilli 5 Temmuz Cumartesi günü listesi bugün hissedilen sarsıntılar sonrasında en çok merak edilip araştırılanlar arasında yer alıyor. Son olarak kaydedilen verilere göre saat 14.24’te Silivri’ye 24,69 kilometre uzaklıkta ve 8,85 kilometre derinlikte 3.8 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Ardından gece saat 18.06’da Çanakkale açıklarında 3.9 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Peki, son deprem nerede ne zaman kaç büyüklüğünde oldu? Merak edenler için AFAD ve Kandilli son depremler listesini haberimizde derledik. İşte son depremler 5 Temmuz Cumartesi son depremler listesi…