Su faturalarında ‘Kirleten Öder’ dönemi başlıyor: Yeni düzenleme detayları ortaya çıktı!

Su Tasarrufunu Artırmak İçin ‘Kirleten Öder’ Sistemi 2026’ya Ertelendi

Su tasarrufunu artırmak ve çevreyi korumak amacıyla hayata geçirilecek olan ‘Kirleten öder’ sistemi için yeni bir tarih belirlendi. Başlangıçta 31 Aralık 2024’te devreye girmesi planlanan sistem, Bakanlık tarafından yapılan son açıklamaya göre 2026’ya ertelendi. Bu düzenleme, su israfını engellemeyi ve çevreye verilen zararı azaltmayı hedefliyor.

Yeni Fiyatlama Nasıl Olacak?

  • Su ve atık hizmetlerinde tüketim arttıkça, fatura bedeli de artacak.
  • Çevre Temizlik Vergisi, katı atık toplama bedeli ve atık bertaraf bedeli tek kalemde tahsil edilecek.
  • Fazla su tüketen ve atık üreten yurttaşlar, daha fazla ödeme yapacak.
  • ‘Kirleten öder’ uygulaması ile su tasarrufu teşvik edilecek.

Yeni sistemin temel amacı, suyun daha verimli kullanılmasını sağlamak ve çevresel etkileri en aza indirmektir. Su ve atık yönetiminin daha sürdürülebilir hale gelmesi için bu uygulama önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Belediyeler Yalnızca Su ve Atık Hizmetlerinde Kullanacak

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Başkanı Ali Rıza Öner, su faturalarındaki değişiklikler ile ilgili detayları paylaştı. Öner, belediyelerin bu sistemden elde ettikleri gelirleri yalnızca su ve atık hizmetleri için kullanabileceğini vurguladı. Su faturasında artış olması durumunda, ek bedellerin de yükseleceği belirtiliyor.

Yeni Dönemle İlgili Dikkat Çeken Detaylar:

  • Çok su tüketenler daha fazla ödeme yapacak.
  • Çöp miktarı arttıkça, fatura da artacak.
  • Elde edilen gelir yalnızca su ve atık yönetimi için kullanılacak.

‘Kirleten öder’ sistemi, yurttaşları su tüketiminde daha bilinçli olmaya teşvik etmek için önemli bir adım olarak görülüyor. Bu uygulama, su tasarrufu sağlarken çevresel etkilerin de en aza indirileceği bir dönemi başlatıyor.

Related Posts

Tarıma yön verecek üç bin strateji

Tarım ve orman sektörünün gelecek 10 yıllarına yön verecek 4. Tarım Orman Şûrası dün başladı. 30 Nisan’da sona erecek şurada alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde açıklanacak.

Bakan Şimşek’in 2 haftalık ajandası dolu: Avrupa’da yatırımcılarla görüşecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayında Brüksel ve Londra’da kritik temaslarda bulunacak. Türkiye ekonomisinin görünümünü uluslararası yatırımcılara anlatacak olan Şimşek, yabancı sermaye akışını artırmayı ve Türkiye’ye duyulan güveni güçlendirmeyi hedefliyor.

Haizne Bakanı Bessent: İlk ticaret anlaşmalarından biri Hindistan ile olacak

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, ABD’nin birçok önemli ticaret ortağının ABD tarifelerini önlemek için ‘çok iyi’ tekliflerde bulunduğunu ve imzalanacak ilk anlaşmalardan birinin Hindistan ile olabileceğini söyledi.

Merkez Bankası Başkanı Karahan, 6 Mayıs’ta Meclis’te sunum yapacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 6 Mayıs’ta sunum yapacak.

Yatırım hazırlıkları ve işbirlikleri savunma ve havacılık şirketlerine yaradı

Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin savunma yatırımlarını artırma kararı alması ve Türkiye ile de bu kapsamda işbirlikleri yapılması, hem küresel hem yurt içindeki savunma şirketlerinin hisselerinde kayda değer yükselişler olmasını sağladı.

Fethi Gürer: ‘Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması’

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Ülkemizde tarımın en önemli sorunlarından biri de üretim planlaması. Çiftçilerin üretim tercihlerine baktığımızda, yüzde 74’ü alıştığı ürünü, yüzde 30’u ise satışı hızlı olan ürünü ekiyor. Yüzde 30’u da daha iyi kazanacağını düşündüğü ürünün ekimine yöneliyor. Su sorunu ve olası riskleri dikkate alan ise sınırlı üretici var” dedi.