Trump’tan yapay zeka hamlesi: Biden’ın kısıtlamalarını kaldırıyor!

Trump, Biden’ın Yapay Zeka İhracatı Kısıtlamalarını Kaldırmayı Planlıyor

ABD Başkanı Donald Trump, yapay zeka için kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatının sıkılaştırılmasına yönelik düzenlemeyi kaldırmayı ve yeni bir düzenleme yapmayı planlıyor.

Dün Ticaret Bakanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, Trump yönetiminin Biden dönemine ait ihracat sınırlamalarını iptal etmeye hazırlandığı ve bu kuralların yerini alacak yeni bir düzenleme üzerinde çalıştığı belirtildi.

Sözcü, yetkililerin mevcut kademeli sistemden memnun olmadığını ve bu kuralların uygulanabilir olmadığını düşündüklerini ifade etti.

Yeni kuralların ne zaman belirleneceğine ve açıklanacağına dair net bir zaman belirtilmezken konu hakkındaki tartışmaların devam ettiği belirtildi.

Basit Kurallarla Amerikan İnovasyonu Desteklenecek

Ticaret sözcüsü, “Biden’ın yapay zeka kuralı aşırı karmaşık, aşırı bürokratik ve Amerikan inovasyonunu engelleyecek. Bu kuralı, Amerikan inovasyonunu serbest bırakan ve Amerikan yapay zeka hakimiyetini sağlayan çok daha basit bir kuralla değiştireceğiz” dedi.

Değişiklikler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de dahil olmak üzere birçok ülkenin yapay zeka çiplerini satın alma kısıtlamalarına tepki gösterdiği Orta Doğu gezisi öncesinde gündeme geldi.

Biden’ın aldığı düzenleme kararı 15 Mayıs’ta yürürlüğe girecekti.

Biden’ın Getirdiği Kısıtlamalar Nelerdi?

Eski ABD Başkanı Joe Biden görevin son günlerinde ABD’nin yapay zeka çiplerinin ihracatına ilişkin bazı kademeli kısıtlamalar getirmişti.

Biden’ın açıkladığı kısıtlamalar üç kademeden oluşuyordu.

Düzenlemeye göre; 17 ülke ve Tayvan sınırsız çip alabilen ilk kademede yer alırken, diğer 120 ülke ise alabileceği çip sayısında sınırlamaya tabi tutuluyordu.

Üçüncü kademede ise Çin, Rusya, İran ve Kuzey Kore gibi endişe duyulan ülkeler çipler ihracatından tamamen men edilmişti.

Related Posts

Çin’in çalışma şekli Toyota’yı şaşırttı! BYD’nin yöntemlerine hayran kaldılar

Satılan araç sayısı bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota bile ciddi şekilde sarsılmış durumda. Şirket, BYD, Xpeng, Zeekr ve Chery gibi markaların kıyasıya bir üstünlük mücadelesi verdiği Çin’in acımasızca rekabetçi elektrikli …

Ticaret Bakanı Ömer Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi: 39 somut eylem Türkiye Yüzyılı hedeflerine yaklaştıracak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi. Bolat yaptığı açıklamada “Yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi, özel sektör dinamizminin desteklenmesi, uzun vadeli istihdam fırsatlarının güçlendirilmesi ve ihracat kapasitemizin artırılması, güçlü Türkiye’nin güçlü yarınları için öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

Rekabet Kurumu’ndan Google’a ceza: 6 ay süre verildi!

Google’a yönelik alınan önceki kararlara rağmen, rekabet ihlali tespit edildi. Rekabet Kurumu, uygulamanın devam ettiği süre boyunca para cezası verdiğini açıkladı.

Bütçe açığına karşı 37 taşınmaz özelleştirilecek

Bütçe açığına karşı 37 taşınmaz özelleştirilecek

‘Türkiye yatırım için çok cazip’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …