Türk timsahları Cadiz Körfezi’nde

4

Aydın Hasan – Türkiye, donanmasının güçlenmesi ile uzun yıllar sahillerinin korunması ile sınırlı kalan deniz stratejisini, bölgesel güç olmanın ilerisine taşıyıp açık denizlerde sancak göstererek orta ölçekli küresel güç olma yönünde önemli adımlar atıyor. Deniz Kuvvetlerinin eriştiği seviye, NATO tarafından da tescillendi. Türkiye; NATO taahhütleri kapsamında, 1 Temmuz
2025-30 Haziran 2026 tarihleri arasında NATO Müttefik Reaksiyon Kuvveti Amfibi Görev Kuvveti Komutanlığı ve Çıkarma Kuvveti Komutanlığı görevini ilk kez devralacak. Türkiye karargâh ve platform gereksinimlerini sağlayıp NATO bünyesinde bu görevi yapan yedinci ülke olarak NATO’nun caydırıcılık ve kolektif savunmasına büyük katkı sağlıyor.

Büyük tatbikat

İspanya’da 24 Mart-4 Nisan tarihleri arasında planlanan DYNAMIC MARINER/FLOTEX-25 tatbikatı da Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Amfibi Görev Kuvveti ve Çıkarma Kuvveti Komutanlığı karargahları ile bir Deniz Piyade Tabur Çıkarma Kuvveti’nin sertifikasyonu açısından önem taşıyor. Tatbikat, dokuz NATO ülkesinden yaklaşık 4 bin personel ile icra ediliyor. NATO’nun 2025 yılı için planladığı en büyük tatbikatlardan biri olan DYNAMİC MARİNER/FLOTEX 25, İspanya kıyılarında sürüyor. Tatbikata Türkiye, ABD, Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz, Hırvatistan, Yunanistan ve İspanya olmak üzere dokuz ülkeden yaklaşık 4 bin asker, 30 gemi, iki denizaltı, amfibi birlik ve uçak katılıyor.

Amiral Sancaktar

Tatbikatın 28 Mart’ta icra edilen seçkin gözlemci gününe Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız, İspanya Donanma Komutanı ve MARCOM Komutan Yardımcısı katıldı. TCG Sancaktar, tatbikatın sancak gemisi ve komuta platformu olarak görev yaptı. NATO Daimi Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) de, bir Türk amiral tarafından TCG Kemalreis firkateyninden komuta edildi.

Dört gemi yer alıyor

Türkiye, tatbikata TCG SANCAKTAR, TCG BAYRAKTAR, TCG ORUÇREİS, TCG GAZİANTEP ve amfibi deniz piyadeleri de dahil toplam 1279 personelden oluşan unsurları ile katıldı. Tatbikatta, yine Türkiye tarafından komuta edilmekte olan NATO Daimî Deniz Görev Grubu-2 (SNMG-2) ve NATO Daimî Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 (SNMCMG-2) unsurları da yer alıyor. “Türk timsahları”, temmuz ayındaki NATO görevi öncesinde Batı Akdeniz ile Atlantik Okyanusu’nda icra edilen tatbikatta güç gösterisinde bulundu. Tatbikat öncesinde TCG SANCAKTAR’da bulunan Amfibi Görev Grup Komutanı Tümamiral Nihat Baran ve 1’inci Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral İbrahim Özdoğan tarafından İspanyol komutanlara iade-i ziyaret gerçekleştirildi.

Amfibi kuvveti kolordu seviyesine çıkarılmıştı

Geçen yıl Yüksek Askeri Şura toplantısının ardından Çanakkale’de Amfibi Kolordu kurulduğunu kamuoyuna Milliyet duyurmuştu. Böylece Türkiye’nin amfibi kuvveti kolordu seviyesine çıkarılmıştı. Kolorduya Foça, İskenderun ve Çanakkale’deki üç amfibi tugayı bağlı. Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak ve kuvvet komutanlarıyla birlikte bu yıl bayram namazını Amfibi Kolordu Komutanlığı’nda kılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da telefonla burada görevli personelin bayramlarını tebrik etmişti.

Mehmet Şimşek