Türkiye’de sisteme giren doğalgaz yüzde 9,5 arttı

BOTAŞ Verilerine Göre Doğal Gaz Talebi Yükseldi

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), geçen yıl yaz aylarında yüksek hava sıcaklıklarının etkisiyle doğal gaz talebinde artış yaşandığını açıkladı.

AA’nın haberine göre; Türkiye’de sisteme verilen doğal gaz miktarı 56 milyar 390 milyon 412 bin metreküp olarak kaydedildi. Bu rakam, 2023’teki 51 milyar 477 milyon 297 bin seviyesinden yükseldi.

Ülke, doğal gaz ihracatı da yapmakta olup, toplam tüketimle giriş miktarı arasında yaklaşık yüzde 5 fark bulunmaktadır.

Geçen yıl Türkiye’ye en fazla doğal gaz girişi aralık ayında gerçekleşirken, en düşük giriş ise haziranda kaydedildi.

2024 yılında, sisteme en fazla gaz girişi 11 Kasım’da, en az gaz girişi ise 18 Haziran’da yaşandı.

Son yıllarda Türkiye, gaz tedarik çeşitliliği stratejisiyle LNG tedarikine de ağırlık vermekte. Ülke, geçen yıl LNG tedarikinde 100 milyar metreküp kapasitesini artıracak anlaşmalara imza attı.

BOTAŞ, geçtiğimiz yıl 4 farklı şirketle LNG tedarik anlaşması imzalayarak bu alanda atılım gerçekleştirdi.

Şirket, Umman ile 2025-2035 yılları arasında yapılacak LNG tedarik anlaşması kapsamında yıllık 1 milyon ton LNG ithal edecek.

ExxonMobil ile yapılan mutabakat muhtırasıyla Türkiye’ye yıllık 2,5 milyon ton LNG tedarik edilmesi planlanmaktadır.

Shell ve TotalEnergies ile imzalanan 10 yıllık LNG anlaşmalarıyla BOTAŞ, yıllık 4 milyar metreküp ve 1,6 milyar metreküp doğal gaz tedariki alacağını duyurdu.

Tüm bu anlaşmaların toplamında, yaklaşık 100 milyar metreküp gaz temin edilmesi öngörülmektedir.

Türkiye, LNG altyapısının yanı sıra Rusya, Azerbaycan ve İran’dan boru hatlarıyla gaz ithalatı yapmakta. TürkAkım, Mavi Akım, TANAP ve İran-Türkiye doğalgaz boru hatlarıyla yıllık toplam 73,5 milyar metreküp gaz ithal edilmektedir.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

TÜİK açıkladı: Türkiye’de 2024 yılında 2 milyon 682 bin 673 kişi iller arasında göç etti

TÜİK açıkladı: Türkiye’de 2024 yılında 2 milyon 682 bin 673 kişi iller arasında göç etti

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Kredi kartı borcu olanlar dikkat! BDDK açıkladı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı ve bireysel kredi borçlarına ilişkin yeni yapılandırma kararını açıkladı. NTV’de yer alan habere göre; 11 Temmuz 2025 ve öncesini kapsayan düzenlemeye göre, son ödeme tarihinde borcunun …

Çenesuyu 5 yıllığına kiraya veriliyor: Bakın kaç lira?

Derince Belediyesi, Çenesuyu Dolum Tesisi’ni kiralayacak. Özgür Kocaeli’ndeki habere göre mülkiyeti Derince Belediyesi’ne ait olan Çenesuyu Doğal Kaynak Suyunun Dolum Tesisi Binası ve tesis içerisindeki üretim için kullanılan tüm makine ve …

Çin’in çalışma şekli Toyota’yı şaşırttı! BYD’nin yöntemlerine hayran kaldılar

Satılan araç sayısı bakımından dünyanın en büyük otomobil üreticisi olan Toyota bile ciddi şekilde sarsılmış durumda. Şirket, BYD, Xpeng, Zeekr ve Chery gibi markaların kıyasıya bir üstünlük mücadelesi verdiği Çin’in acımasızca rekabetçi elektrikli …

Ticaret Bakanı Ömer Bolat YOİKK 2025 Yılı Eylem Planı’nı değerlendirdi: 39 somut eylem Türkiye Yüzyılı hedeflerine yaklaştıracak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) 2025 Yılı Eylem Planı içinde yer alan 39 somut eylemin, Türkiye ekonomisinin daha rekabetçi, daha kapsayıcı ve daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasına öncülük edeceğini bildirdi. Bolat yaptığı açıklamada “Yatırım süreçlerinin sadeleştirilmesi, özel sektör dinamizminin desteklenmesi, uzun vadeli istihdam fırsatlarının güçlendirilmesi ve ihracat kapasitemizin artırılması, güçlü Türkiye’nin güçlü yarınları için öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” ifadelerini kullandı.