Selçuk Geçer’den Şaşırtıcı Öngörüler: Altın Fiyatlarında Tarihi Artış Bekleniyor

Ünlü ekonomist ve Yeniçağ yazarı Selçuk Geçer, YouTube kanalında gerçekleştirdiği son yayında küresel piyasalara dair önemli tahminlerde bulundu. Dünyanın önde gelen yatırım bankalarının raporları ve piyasa verilerini inceleyen Geçer, hisse senetleri, tahviller ve kripto para piyasalarında ciddi bir satış dalgasının yaşanabileceğini vurguladı. Paranın “güvenli liman” olarak bilinen altına yönelmesiyle birlikte, Haziran ayından itibaren altın fiyatlarında büyük bir sıçrama öngörüyor.

Geçer, küresel borsa ve tahvil faizlerinin aşırı değerlendiğini belirterek, Amerika ve Japonya’da kaydedilen rekor tahvil faizlerinin, piyasalarda yeni bir satış dalgasını tetikleyebileceğini ifade etti. Borsa İstanbul’un 14.100 puan seviyesine gerilediğini ve petrol fiyatlarının 108 dolarda seyrettiğini hatırlatarak, küresel piyasalardaki bu gerginliğin yerel piyasalara da yansıyacağına dikkat çekti. Geçer, “Amerika’da 30 yıllık tahvil faizleri yüzde 5’in üzerine çıkarak rekor kırdı; bu durum borsalarımıza da yansıyacak. Bitcoin ve Ethereum gibi kripto paralarda da satış baskısının artabileceği bir dönemdesiyiz. Haziran başında riskli varlıklarda sert bir düzeltme görebiliriz. Dikkatli olmakta fayda var.” dedi.

Ayrıca, Bank of America, Morgan Stanley, JPMorgan ve Goldman Sachs gibi büyük finans kuruluşlarının raporlarının aynı yönde olduğunu belirtirken, bu bankaların hisse senetlerinde geri çekilme ve tahvil faizlerinde düzeltme öngördüklerini ifade etti. Bu durumun altın fiyatları üzerinde büyük bir etki yaratacağına inandığını aktaran Geçer, “Amerikan tahvillerinde alım yönlü hareketler başladığında, bu durum hisse senetleri ve kripto paralarda artan satış baskısı anlamına geliyor. Buradan çıkacak büyük miktardaki paranın önemli bir kısmı doğrudan altına yönlenecek ve bu da altın fiyatlarında büyük sıçramalara neden olacaktır.” şeklinde konuştu.

Geçer, küresel yatırım bankalarının altın fiyatlarıyla ilgili orta ve uzun vadeli öngörülerinin de yukarı yönlü olduğunu kaydetti. ANZ Bank’ın, Orta Doğu’daki jeopolitik sorunlar nedeniyle merkez bankalarının enflasyonu göz ardı edip faiz indirimlerine gideceğini ve altının ons fiyatının 6.000 dolara yükseleceğini öngördüğünü belirtti. JPMorgan’ın yılsonu 6.000 dolar hedefini koruduğunu vurgulayan Geçer, Haziran sonrası için hedeflerini şöyle sıraladı: “Altında büyük hareketler görmeye başlayacağız. Haziran sonrasında önce 5.000 dolar, ardından 5.500 dolarlık seviyeler test edilecek. 5.500 doların kırılmasıyla birlikte ons altında 6.000 dolara doğru bir harekete tanık olabiliriz.”

Son olarak, Goldman Sachs’ın raporlarına atıfta bulunan Geçer, merkez bankalarının fiziki altın alımlarının devam edeceğini ve bu eğilimin arkasında jeopolitik riskler ile ABD dolarına duyulan güvensizliğin yattığını belirtti.