Pergamon’da “Mozaikli Ev” gün yüzüne çıkarılıyor

Pergamon Antik Kenti’nde Roma Dönemine Ait Mozaikli Ev Gün Yüzüne Çıkarılıyor

Anadolu’nun zengin tarihine ait izler barındıran Pergamon Antik Kenti, Roma dönemine ait “Mozaikli Ev” adı verilen yapı kompleksini gün yüzüne çıkarıyor.

İzmir’de UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı’nda yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında devam ediyor.

Projenin koordinatör kazı başkanı olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Sezgin, geçen eylül ayında başlayan kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Sezgin, Türkiye’deki arkeolojik kazılara büyük yatırımlar yapıldığını ve Geleceğe Miras Projesi’nin Türk arkeolojisi için yeni bir dönemi başlattığını belirtti.

Pergamon Antik Kenti’nde yürütülen çalışmalardan bahseden Sezgin, bu kentte “Mozaikli Ev” olarak adlandırılan büyük bir yapı kompleksinin bulunduğunu ve antik dönemde bu tür yapıların önemli kişiler tarafından kullanıldığını açıkladı.

Mozaikli Ev’de bulunan mozaik zeminlerin yapının önemini vurgulayan Sezgin, yapının milattan sonraki 2. ve 3. yüzyıllarda inşa edildiğini düşündüklerini ifade etti. Ayrıca bu yapının Hristiyanlık döneminde de kullanıldığını söyleyen Sezgin, yapıdaki mozaiklerin geometrik ve bitkisel motiflerle süslendiğine dikkat çekti.

Antik döneme ait kraliyet mührü

Bergama’nın Helenistik dönemde bir krallık başkenti olduğunu hatırlatan Sezgin, Mozaikli Ev kazısında kraliyete ait bir mühürle işaretlenmiş çatı kiremidi parçası bulunduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Sezgin, bu mührün Helence “krala ait” anlamına gelen “bazilike” yazısını taşıdığını belirterek, benzer parçalar bulunduğunu ancak eksiksiz bir mühürlü kiremidin ilk defa gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.

Havuzda çocuk figürlü mezar taşı

Mozaikli Ev’in avlusundaki havuzda kullanılan mezar taşında duygusal bir hikaye olduğunu belirten Sezgin, taşın üzerinde yer alan “dünyanın en tatlı çocuğu” ifadesiyle, bir çocuğun köpeğiyle tavşan avına çıktığı betimlemesine dikkat çekti.

Şimdiye kadar yüzde 20’si açığa çıkarılan kompleks yapının uzun bir süre boş kaldığını düşündüklerini belirten Sezgin, bölgede Bizans dönemine ait bir mezarlık alanı tespit ettiklerini ve burada birden fazla gömüye rastladıklarını sözlerine ekledi.

Roma ve Bizans dönemlerine ait birçok eserin gün yüzüne çıkarıldığını belirten Sezgin, bu eserlerden uygun olanlarının Bergama Müzesi’nde sergileneceğini ifade etti.

Sezgin, projenin kapsamında Dionysos Tapınağı’nda restorasyon çalışmalarının devam ettiğini ve gece müzeciliği için Asklepion ve Akropolis’te aydınlatma projelerinin hayata geçirildiğini sözlerine ekledi. (AA)

Related Posts

YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları 6 Şubat – 3 Mart tarihleri arasında tamamlandı. Adaylar Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ile Yabancı Dil Testi (YDT) sınav tarihlerini gündemine aldı. Peki, YKS ne zaman yapılacak? YKS sınav giriş belgesi yayımlandı mı?

2025 MEB AGS ne zaman? Akademi Giriş Sınavı başvuru tarihi ne zaman? AGS başvurusu nasıl ve nereden yapılır?

Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı’nın (AGS) ayrıntıları belli oldu. Peki, 2025 MEB AGS ne zaman? Akademi Giriş Sınavı başvuru tarihi ne zaman? AGS başvurusu nasıl ve nereden yapılır?

23 Nisan liseler tatil mi?

23 Nisan resmi tatil olması nedeniyle, bugün yani 22 Nisan’ın da tatil olup olmadığı gündeme geldi. Çalışanlar ve öğrenciler, 22 Nisan Salı günü tatil mi sorusuna yanıt aramaya başladı. 23 Nisan liseler tatil mi? 23 NİSAN LİSELER TATİL Mİ? 23 …

Çocuklar 23 Nisan’da Eğlenceli Etkinlikte Bir Araya Geldi

Çocuklar 23 Nisan’a özel etkinlikte hem öğrendi hem eğlendi İSTANBUL – Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinleri kapsamında düzenlenen etkinlik çocuklar tarafından yoğun ilgi gördü. Sigara, alkol ve …

2025 TUS tercihleri ne zaman başlayacak? TUS tercihleri nasıl yapılır?

2025-TUS/1 sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte adaylar, gözlerini tercih kılavuzunun ne zaman yayımlanacağına çevirdi. Peki, 2025 TUS tercihleri ne zaman başlayacak? TUS tercihleri nasıl yapılır?

Öğretmenlere kapı gösterildi, Akit’in yazarına dokunulmadı

“Proje okullarında 20 binden fazla öğretmenin ‘norm kadro’ gerekçesiyle görev yerlerinin değiştirilmesi’ Ankara’nın köklü okullarından olan Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde 19 öğretmenin görevinden alındığı biliniyor. Okulda öğretmenlerin görevden alınması öğrenci protestolarına neden olurken, okulda fizik öğretmeni olarak çalışan Yeni Akit gazetesinin eski yazarı Alparslan Aydar’ın “görev süresi dolmasına” karşın görevinden alınmaması dikkat çekti. Aydar, başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kadın haklarına yönelik birçok yasal düzenlemeye karşı yazılarıyla biliniyor.